Friday, February 5, 2010

Οι πολιτικοί για τον Κώστα Αξελό

14-04-09_275322_21axelos-1

  • Γ. Παπανδρέου: «Πρόκληση στην περιπέτεια της σκέψης το έργο του Αξελού»

«Ο Κώστας Αξελός ήταν ένας μεγάλος στοχαστής», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια στους οικείους του.

"Η αφετηρία του, στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, όπου και είχε τη δική του μεγάλη και σκληρή προσωπική εμπειρία, αποτέλεσε για τον ίδιο το εφαλτήριο για να αναζητήσει την ανθρώπινη ουσία. Με το πλούσιο έργο του έφερε τη σύγχρονη ελληνική σκέψη στις κορυφές του παγκόσμιου πολιτισμού. Το έργο αυτό θα αποτελεί πάντα παράδειγμα και πρόκληση στην περιπέτεια της σκέψης.", τόνισε ο πρωθυπουργός.

  • Συλληπητήρια Κύρκου για την απώλεια του Κώστα Αξελού

Τη βαθιά του λύπη για τον θάνατο του φιλοσόφου, Κώστα Αξελού, εξέφρασε ο Λεωνίδας Κύρκος. «Ήμουν τυχερός που με τιμούσε με τη φιλία του», τόνισε ο ιστορικός ηγέτης της ανανεωτικής Αριστεράς.

"Ο Κώστας Αξελός, ελληνικής καταγωγής διάσημος φιλόσοφος, πέθανε στο Παρίσι όπου ζούσε μισό και πλέον αιώνα. Η Ελλάδα έχασε ένας από τους σημαντικότερους διανοητές, που, στο μεταξύ, η εδώ εξουσία τον είχε καταδικάσει σε θάνατο γιατί ήταν μπροστάρης στην αντίσταση της κατοχής, από τους πιο συνεπείς μαχητές του ΕΑΜ.. Διασώθηκε από τη μανία των κατακτητών και των κυβερνήσεών τους, γιατί ήταν μεταξύ των ελλήνων διανοουμένων που χάρις στις ενέργειες του Οκταβ Μερλιέ, διευθυντή του γαλλικού ινστιτούτου της Αθήνας, βρήκαν άσυλο στη Γαλλία. Ο Κώστας Αξελός έδειξε μια πρώιμη φιλοσοφική διάθεση", ανέφερε στο μήνυμά του ο Λ. Κύρκος.

"Τον είχα γνωρίσει στον κύκλο μαρξιστικών μαθημάτων που είχε οργανώσει η Κομματική Οργάνωση της Αθήνας. Μου είχαν κάνει εντύπωση το εύστροφο πνεύμα του, οι ανοιχτοί ορίζοντες στη σκέψη του και η συντροφικότητά του. Τότε ήταν κομμουνιστής. Και ήμουν τυχερός που με τιμούσε με τη φιλία του, μόνο που η δική μου μόρφωση δεν μου επέτρεπε να τον παρακολουθήσω στις αναζητήσεις του. Εκφράζω τη βαθιά μου λύπη για την απώλειά του και τα συλλυπητήριά μου στους δικούς του", πρόσθεσε.

  • Αντ. Σαμαράς: «Ένας μεγάλος Έλληνας έφυγε από τη ζωή»

«Ο Κώστας Αξελός υπήρξε αγωνιστής και διανοούμενος. Αληθινός αγωνιστής. Και γνήσιος διανοούμενος. Ελεύθερη σκέψη και ασυμβίβαστο πνεύμα. Με οικουμενική επιρροή, όπως συμβαίνει με όλους τους αληθινούς διανοητές.», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς.

"Το έργο του φωτίζει το πνεύμα πέρα από ιδεολογικά ‘’τείχη’’. Αληθινά πρωτότυπο, αιχμηρό και υπερβατικό. Και πιο επίκαιρο σήμερα από ποτέ", πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

  • ΣΥΝ: «Παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές το έργο του Αξελού»

Τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του στοχαστή και φιλόσοφου Κώστα Αξελού εξέφρασε με ανακοίνωσή της η ΚΠΕ του ΣΥΝ.

"Σε μια εποχή υποχώρησης των μεγάλων ιδεών, έκπτωσης των αξιών αλλά και άκρατου υλισμού η απώλεια τέτοιων προσωπικοτήτων σαν τον Κώστα Αξελό αφήνουν μεγάλο κενό. Ασφαλώς το έργο του αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.", τονίζει ο ΣΥΝ.

No comments: