Tuesday, February 16, 2010

ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΖ.ΝΤ. ΣΑΛΙΝΤΖΕΡ. «Άφησε κι άλλον "Φύλακα στη σίκαλη "πίσω του;»

Ο Τζερόμ Ντ. Σάλιντζερ (εδώ  σε μια σπάνια εμφάνισή του  σε μια θεατρική παράσταση  το 1982) ήταν πολύ  σχολαστικός σχετικά με την  έκδοση των έργων του. Είχε  λόγο ακόμη και για την  ποιότητα του χαρτιού, τη  γραμματοσειρά και το διάστιχο  του κειμένου
Τα μετά θάνατον σενάρια για τον Τζερόμ Ντ. Σάλιντζερ έχουν αρχίσει. Εκδότες και αναγνώστες του Αμερικανού συγγραφέα που έφυγε πριν από μερικές εβδομάδες αδημονούν για το άνοιγμα της διαθήκης του. Κανένας δεν γνωρίζει ποιος θα είναι ο εκτελεστής της. Όπως και κανένας δεν ξέρει αν ο απομονωμένος από τη δημοσιότητα Σάλιντζερ έχει αφήσει πίσω του κι άλλα χειρόγραφα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του, η σύζυγός του Κολίν δεν έκανε κανένα θρησκευτικό μνημόσυνο. Ευχαρίστησε μόνο για τη διακριτικότητά τους τους κατοίκους του χωριού Κόρνις στην περιοχή της Νέας Αγγλίας, όπου εκείνος ζούσε από το 1951. Η κόρη του Μάργκαρετ επίσης παραμένει σιωπηλή. Το ίδιο και ο γιος του Μάθιου και η ερωμένη του Τζόις Μενάρ, η οποία το 1998 είχε αποκαλύψει σε μία βιογραφία την ύπαρξη δύο χειρογράφων που χρονολογούνταν από το 1973. Αντίστοιχα και η ατζέντης του Σάλιντζερ στη Νέα Υόρκη δεν απαντά σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων .

Όμως από την πλευρά των κατοίκων του Κόρνις έχουν αρχίσει οι διαρροές. Και απαντάνε σε ερωτήσεις του Τύπου αλλά μόνο σχετικά με τις συνήθειες της καθημερινότητάς του. Πέρα όμως από τα ανέκδοτα, οι αναγνώστες του «Φύλακα στη σίκαλη» ένα θέλουν να μάθουν, αναφέρει η εφημερίδα «Le Figaro»: «Θα έχουμε άλλα βιβλία του να διαβάσουμε; Οι εκδότες τρίβουν τα χέρια τους γιατί θεωρούν ότι σε κάποιο χρηματοκιβώτιο θα αποκαλυφθούν τα χειρόγραφά του. Οι φήμες λένε πως ο συγγραφέας επιθυμούσε τα έργα του να εκδοθούν μετά τον θάνατό του σύμφωνα με τις οδηγίες του.

Άλλοι πιστεύουν ότι ο Σάλιντζερ είχε γίνει σαν τον Τζακ Νίκολσον στην ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «Η λάμψη». Ένας δηλαδή παρανοϊκός συγγραφέας που χτυπούσε στη γραφομηχανή του την ίδια πρόταση. Ανάμεσα σε εκείνους που έχουν αυτήν τη γνώμη είναι και ο Ρότζερ Λάθμπερι. Ως υπεύθυνος ενός μικρού εκδοτικού οίκου στη Βιρτζίνια και κάτοχος του «Ηapsworth 16: 1924» τελευταίου γνωστού έργου του συγγραφέα που δημοσιεύτηκε το 1965 στο «Νew Υorker», περιμένει την άρση της απαγόρευσης που είχε ασκήσει ο Σάλιντζερ το 1990.

Και στο Χόλιγουντ όμως υπάρχει αντίστοιχη κινητικότητα. Η μπλόγκερ Νίκι Φίνκε γράφει πως ο σκηνοθέτης Σέιν Σαλέρνο έχει ετοιμάσει ένα δίωρο ντοκιμαντέρ για τον συγγραφέα του «Φύλακα στη σίκαλη» από το οποίο κόπηκαν πέντε λεπτά. Πιθανόν να πρόκειται για την τελευταία -και από τις ελάχιστες- συζητήσεις ενώπιον της κάμερας με τον Σάλιντζερ, την οποία θα δούμε, όπως φαίνεται, μόνον όταν ανοιχτεί η διαθήκη.
  • Επιμέλεια: Έφη Φαλίδα, TA NEA: Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

No comments: