Την τελευταία της πνοή άφησε την Παρασκευή, σε ηλικία 86 ετών, η συγγραφέας Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη, αφήνοντας πίσω της μία πλούσια λογοτεχνική παρακαταθήκη, με αμέτρητο αριθμό τίτλων παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας.
Πρωτοεμφανίστηκε στην παιδική λογοτεχνία το 1964. Είχε γράψει πολλά βιβλία, όχι μόνο για παιδιά και νέους αλλά και για ενηλίκους. Ήταν μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Βραβεύτηκε από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, καθώς και από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Πάντοβα.
Το όνομά της έχει αναγραφεί στον τιμητικό πίνακα του Διεθνούς Βραβείου Άντερσεν. Το 1980, η Ακαδημία Αθηνών τής απένειμε βραβείο για το σύνολο του έργου της, ενώ το 2005, η Εκκλησία της Ελλάδας την τίμησε για την προσφορά της στο ραδιόφωνο και στην παιδική λογοτεχνία.
Η κηδεία της Γαλάτειας Γρηγοριάδου – Σουρέλη θα τελεστεί τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου στις 16.00, στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Κηφισιάς.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
H Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη γεννήθηκε το 1930 στην Καβάλα. Σπούδασε στη σχολή Kοινωνικών Λειτουργών και στη σχολή δημοσιογραφίας της «Δαμασκού». Παρουσιάστηκε στην παιδική λογοτεχνία με τα βιβλία «Kόκκινη κλωστή δεμένη» (1954), «Παραμύθι ν’αρχινήσει» (1955) και «O καλός φίλος» (1956). Tο 1964, παίρνει το βραβείο «Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς» για το ιστορικό μυθιστόρημα «O μικρός μπουρλοτιέρης» και το 1965, για το παραμύθι «Xορεύοντας στο δάσος». Tο 1969, ο κύκλος του Eλληνικού Παιδικού Bιβλίου τη βραβεύει για το παραμύθι της «O σπουργίτης με το κόκκινο γιλέκο», που βραβεύεται και στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Παιδαγωγικού Iνστιτούτου της Πάδουα. Tο 1972, ο «Kύκλος» της απονέμει το βραβείο του Δήμου Aθηναίων για το πρωτότυπο μυθιστόρημα- παραμύθι «ο Aλέξης με το ξύλινο άλογο». Tο «Eμένα με νοιάζει», Bραβείο Kύκλου Eλληνικού Παιδικού Bιβλίου, αναγράφεται στον τιμητικό πίνακα του διεθνούς βραβείου Άντερσεν. H Γαλάτεια Γρηγορειάδου-Σουρέλη έχει γράψει ακόμη και τα ακόλουθα έργα: «Kώττας», μυθιστοριοποιημένη βιογραφία του πρώτου Mακεδονομάχου (βραβείο 1970), «Στις ρίζες της λευτερίας» ιστορικές μονογραφίες (βραβείο 1970), «Pήγας Φερραίος» μυθιστοριοποιημένη βιογραφία (βραβείο 1970), «Kατερίνα» παραμύθι (1970), «Φουρφούρης» παραμύθι (1970), «Zήτουλας για το γένος» θεατρικό (Bραβείο 1971), «Tα δώδεκα φεγγάρια» μυθιστορήματα (1974), «Δημήτριος ο νεομάρτυρας» μυθιστοριοποιημένη βιογραφία (1975), «Africa Winwega» (Aφρική καλημέρα) μυθιστόρημα (1975), «Παιχνίδι χώρις κανόνες», «Συντροφιά με τον άνεμο». «Tα σκυλιά του Aγίου Bερνάρδου», «Kαυτές μνήμες από τη Σμύρνη» πρώτο βραβείο Eθνικής Eταιρίας Eλλήνων Λογοτεχνών. «Πώς φτιάχτηκε το δάσος» (1983), «Πρίν απ’το τέρμα» βραβείο Xριστιανικών Γραμμάτων (1988), «Nτορεμί κι ένα σκυλί» (1989), «O μεγάλος αποχαιρετισμός» (1990) πρώτο βραβείο Ένωσης Σμυρναίων, «Tο τσίρκο μας» (1989) και πολλά άλλα. Ήταν μέλος της συντακτικής επιτροπής στο περιοδικό «Xελιδόνια», «Σαλπίσματα» και «Διαδρομές». Eπίσης, είναι μέλος της Eθνικής Eταιρίας Λογοτεχνών και του Kύκλου Eλληνικού Παιδικού Bιβλίου. Tο 1980 η Aκαδημία Aθηνών της απονέμει για όλο της το έργο, βραβείο Λογοτεχνίας για παιδιά.
No comments:
Post a Comment