Wednesday, May 27, 2015

Οι νικητές των «Βραβείων Βιβλίου Public 2015»

  • Ψήφισαν περισσότεροι από 100.000 αναγνώστες
Οι νικητές των «Βραβείων Βιβλίου Public 2015» 
Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε η Τελετή Απονομής Βραβείων Βιβλίου Public που πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά. Οι νικητές αναδείχθηκαν από το αναγνωστικό κοινό μέσα από ψηφοφορία που ξεκίνησε στις 24/3 και ολοκληρώθηκε σε δυο φάσεις. Συνολικά συμμετείχαν πάνω από 150 εκδοτικοί οίκοι, 1.200 συγγραφείς με περισσότερους από 2.000 τίτλους, ενώ οι αναγνώστες ανέδειξαν τα αγαπημένα τους βιβλία με περισσότερες από 200.000 ψήφους.



Στην εκδήλωση της Τρίτης 25 Μαΐου που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα Banquet του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και μετέδωσε ζωντανά μέσω Live Streaming το in.gr, το «παρών» έδωσαν δεκάδες αναγνώστες, συγγραφείς, παράγοντες του εκδοτικού χώρου, προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό χώρο, δημοσιογράφοι, κ.α. Εκτός από την απονομή των βραβείων την εκδήλωση συνέθεσαν και θεατρικά αποσπάσματα από επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις.

Τα «Βραβεία Βιβλίου Public» απονεμήθηκαν στους παρακάτω συγγραφείς/τίτλους βιβλίων:

Κατηγορία «Ευ Ζην»
«Αυτό πρέπει να το δοκιμάσεις», Άκης Πετρετζίκης (εκδόσεις Ψυχογιός)

Κατηγορία «Τέχνες»
«Spinalonga – Μέσα από τα μάτια μου», Tζίνα Ξανθάκη (Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη)

Κατηγορία «Παιδική Λογοτεχνία»
«Δώδεκα παρά δώδεκα», Ευγένιος Τριβιζάς (εκδόσεις Καλέντης)
Το βραβείο παρέδωσε ο Σάκης Ρουβάς ως Αγγελιοφόρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα», όπου τα Public δωρίζουν μια παιδική βιβλιοθήκη.

Κατηγορία «Εφηβική Λογοτεχνία»
«Το ημερολόγιο ενός δειλού», Βασίλης Παπαθεοδώρου (εκδόσεις Kαστανιώτη)
Ο νικητής της κατηγορίας αυτής, κερδίζει επιπλέον το έπαθλο των 3.000 ευρώ από τα καταστήματα Public για τη μετάφραση του έργου του στην αγγλική γλώσσα και την κυκλοφορία του στο εξωτερικό.

Κατηγορία «Μεταφρασμένο Μυθιστόρημα»
«Άγιος ή αμαρτωλός», Ian Rankin (εκδόσεις Μεταίχμιο)

Κατηγορία «Ξενόγλωσσο Μυθιστόρημα»
«The Dress Thief», Νatalie Meg Evans (Quercus Publishing)
Αξίζει να σημειωθεί πως η συγγραφέας του βιβλίου ταξίδεψε στην Αθήνα και παρέλαβε η ίδια το βραβείο της ευχαριστώντας θερμά το ελληνικό κοινό για αυτήν την τιμή.

Κατηγορία «Ο πιο Ερωτικός Χαρακτήρας»
«Δίδυμα Φεγγάρια», Ρένα Ρώσση-Ζαϊρη (εκδόσεις Ψυχογιός)

Κατηγορία «Ελληνική Ποίηση»
«Άπαντα τα ποιητικά 1904-1975», Κώστας Βάρναλης (εκδόσεις Κέδρος)

Κατηγορία «Δοκίμιο, Μελέτη, Βιογραφία, Μαρτυρία»
«Υπάρχει Θεός;», Φιλοκτήτης Διακομανώλης (εκδόσεις Ιωλκός)

Κατηγορία «Ελληνικό Μυθιστόρημα»
«Νίκη», Χρήστος Χωμενίδης (εκδόσεις Πατάκη)
Όπως ανέφερε ο συγγραφέας στον ευχαριστήριο λόγο του: «Το βιβλίο γράφτηκε για την κόρη μου Νίκη και μιλώντας για τη γιαγιά της, Νίκη. Γράφτηκε σε καιρούς μισαλλόδοξους και αναφέρεται σε καιρούς μισαλλόδοξους. Τα βιβλία δεν γράφονται για να δίνουν απαντήσεις, αλλά για να θέτουν ερωτήματα. Δεν πρέπει να χάνουμε την αυτοπεποίθησή μας, την πίστη μας στον εαυτό μας και στη χαρά της ζωής».

Παράλληλα, στην Τελετή Απονομής των Βραβείων Βιβλίου Public, απονεμήθηκαν και τρία Ειδικά Βραβεία που αναδείχτηκαν από κριτική επιτροπή:

Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public
«Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο», Ισίδωρος Ζουργός (εκδόσεις Πατάκη)

Bραβείο Εξώφυλλο της χρονιάς
«Θιβετιανή Ροδακινόπιτα», εκδόσεις Αίολος

Βραβείο Εκδοτικό Αποτύπωμα
Εκδόσεις Ίκαρος. Το βραβείο παρέδωσε η κ. Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα

Στην τελετή απονομής το κοινό «ταξίδεψε» στη «Χώρα του Βιβλίου», μέσα από μία παράσταση που πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας. Παρουσιαστής της βραδιάς ήταν ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Νανούρης.

Ο θεσμός των Βραβείων Βιβλίου του Public ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2014 και συμμετείχαν 100 εκδοτικοί οίκοι, 900 συγγραφείς και 1.000 ελληνικοί τίτλοι βιβλίων. Το 2014 83.000 αναγνώστες από όλες τις περιοχές της Ελλάδας ανέδειξαν τα αγαπημένα τους βιβλία μέσα από 176.000 ψήφους.

Τζωρτζίνα Ντούτση
entertainment.in.gr

No comments: