Sunday, May 3, 2015

Αφιέρωμα στον Ανδρέα Φραγκιά, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων

Αφιέρωμα στον Ανδρέα Φραγκιά 
Συνεχίζεται ο εαρινός κύκλος εκδηλώσεων με αφιερώματα σε μεταπολεμικούς συγγραφείς στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων (Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσης). Οι εκδηλώσεις, με γενικό τίτλο «Φωνές μείζονες σε φως έλασσον», εστιάζουν στο έργο των Γιώργου Ιωάννου, Μάριου Χάκκα, Δημήτρη Χατζή, Τατιάνας Γκρίτση-Μιλλιέξ, Ανδρέα Φραγκιά και Άρη Αλεξάνδρου. Παρουσιάστηκαν ήδη τα αφιερώματα στους Γιώργο Ιωάννου, Μάριο Χάκκα, Δημήτρη Χατζή και Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ. Σειρά έχει, τη Δευτέρα 4 Μαΐου, στις 7.00 μ.μ., το αφιέρωμα στον Ανδρέα Φραγκιά. Για τον συγγραφέα και το έργο του θα μιλήσουν: Μαίρη Μπελογιάννη, Μαρία Πεσκετζή, Κώστας Ακρίβος. Αποσπάσματα του έργου της θα διαβάσουν η Λαρίσα Βέργου και η Αννίτα Δεκαβάλλα.


Ο δημοσιογράφος, πεζογράφος και μεταφραστής Ανδρέας Φραγκιάς (1921-2002) ανήκει στις πιο αντιπροσωπευτικές φωνές της μεταπολεμικής λογοτεχνίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα, φοίτησε στο Βαρβάκειο Πρότυπο Λύκειο και συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση. Εξορίστηκε στην Ικαρία (1947) και στη Μακρόνησο (1950-1952) ενώ με την κήρυξη της Δικτατορίας έφυγε με την οικογένειά του για ένα εξάμηνο στο Παρίσι.

Στα μυθιστορήματά του - Άνθρωποι και σπίτια (1955), Η καγκελόπορτα (1962), Ο λοιμός (1972) και στο δίτομο Το πλήθος (1985-1986)- ο κοινωνικός ρεαλισμός δίνει σταδιακά τη θέση του σε μια συμβολική και αλληγορική γραφή που καταγγέλλει τη μετεμφυλιακή αξιακή αποσάθρωση της ελληνικής κοινωνίας, στηλιτεύει τους μηχανισμούς του συστήματος και την καταπίεση από την εξουσία. Βραβεύθηκε με το Α΄ Κρατικό βραβείο μυθιστορήματος (1987) και με το Κρατικό Μεγάλο Βραβείο λογοτεχνίας (2000) για το σύνολο του έργου του.

Τις εκδηλώσεις διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων με σκοπό να φωτιστεί το έργο πεζογράφων που σημάδεψαν μια εποχή. Απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό και περιλαμβάνουν ομιλίες από έγκριτους μελετητές, αναγνώσεις αποσπασμάτων από ηθοποιούς και προβολή επιλεγμένου οπτικοακουστικού υλικού.

Ο εαρινός κύκλος εκδηλώσεων θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 6 Ιουνίου 2015 με μια βραδιά λόγου και μουσικής στον κήπο της βιβλιοθήκης με τη συμμετοχή της Big Band του Δήμου Αθηναίων.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

No comments: