Wednesday, June 8, 2011

«Πινγκ πονγκ» δύο ποιητών στο Μέγαρο

Συνομιλία Κικής Δημουλά - Τίτου Πατρίκιου
  • Της Ολγας Σελλα, Η Καθημερινή, 8/6/2011
ΕΚΔΗΛΩΣΗ. Ο κήπος ήταν γεμάτος. Το αίθριο του Μεγάρου Μουσικής τη Δευτέρα το βράδυ φιλοξενούσε πολύ κόσμο. Πάνω από 1.000 άνθρωποι κάθε ηλικίας, καθισμένοι στο γρασίδι, ξεκίνησαν από τα σπίτια τους για να πάνε ν’ ακούσουν δύο από τους σημαντικότερους Ελληνες ποιητές: την Κική Δημουλά και τον Τίτο Πατρίκιο.
Στα μεγάλα τους κέφια και οι δύο ποιητές - ίσως ο εξωτερικός χώρος της εκδήλωσης να απελευθέρωνε περισσότερο την απλότητα και την αμεσότητα και των δύο. Κι ίσως η Κική Δημουλά να μην είχε γιορτάσει ποτέ πριν τα γενέθλιά της με περισσότερο κόσμο. «Ολοι εσείς συντελέσατε να μην είναι μελαγχολική αυτή η μέρα. Ακόμη και το 80άρι γελάει», είπε με τον τρόπο που της αρέσει να σαρκάζει τα πράγματα και τη ζωή η Κική Δημουλά, και να προσωποποιεί οτιδήποτε αφηρημένο. Και κάπου εκεί ο Τίτος Πατρίκιος έσπευσε να θυμίσει και τα δικά του γενέθλια, στις 21 Μαΐου, και να επισημάνει ότι «είμαστε το ίδιο ζώδιο. Δίδυμοι».

Ηταν το έναυσμα για μια βραδιά αφήγησης από δύο ανθρώπους του λόγου. Ενα πραγματικό πινγκ πονγκ, με περίσσευμα τρυφερότητας, αλληλοσεβασμού και, κυρίως, χιούμορ. Ο, τι ακριβώς είχαν ανάγκη οι εκατοντάδες Αθηναίοι που κατέκλυσαν τον χώρο. Γιατί αυτό που κυρίως άγγιξαν προχθές το βράδυ οι δύο ποιητές είναι οι όψεις της ζωής. Ο έρωτας, ο θάνατος, η σχέση του άντρα με τη γυναίκα, της γυναίκας με τον άντρα.
«Ο έρωτας είναι πολύ ωραίο πράγμα», είπε η Κική Δημουλά. Και όταν η συζήτηση στράφηκε στο θέμα του φεμινισμού συμπλήρωσε με παρρησία: «Φεμινίστρια δεν υπήρξα ποτέ και δεν θα θυσίαζα το γυναικείο φύλο για μια εξίσωση». Οσο για τον Τίτο Πατρίκιο, αφού αφηγήθηκε με το χιούμορ που τον διακρίνει ιστορίες ερωτικών παρεξηγήσεων, με άνδρες και γυναίκες κατέληξε: «Αγαπάω πολύ τις γυναίκες».
Ο ποιητής και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νάσος Βαγενάς, διηύθυνε με την απαιτούμενη γνώση τη συζήτηση. Από την οποία, φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείψει η πρόσφατη δήλωση των 32, την οποία έχει υπογράψει και η Κική Δημουλά. Ο Τίτος Πατρίκιος έσπευσε να διευκρινίσει ότι εδώ και πολλά χρόνια δεν υπογράφει κανένα κείμενο για οποιονδήποτε λόγο. Ομως θύμιζε ότι «παλιά οι πολιτικοί έλεγαν τους ποιητές λαπάδες». Και κατέληξε: «Τώρα, ο κόσμος πια χαρακτηρίζει λαπάδες τους πολιτικούς». Κι όταν ο Νάσος Βαγενάς ρώτησε αν προβλέπουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στη χώρα, η Κική Δημουλά απάντησε: «Μόνο ένα ποίημα ξέρει ν’ απαντήσει»...
Το συχνό χειροκρότημα όσων για πάνω από μία ώρα κάθισαν στο γρασίδι των κήπων του Μεγάρου ήταν το επισφράγισμα μιας βραδιάς διαφορετικής, τρυφερής, εξομολογητικής, ανθρώπινης.

No comments: