Sunday, June 5, 2011

Εκδήλωση για το Νίκο Καζαντζάκη στο Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης



Αφιερωμένη στον κορυφαίο Έλληνα συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη, στη διαχρονικότητα και την επικαιρότητα της σκέψης και του έργου του, ήταν η εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο «Έοτβος Λοράντ» της Βουδαπέστης, με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο της «Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη», Γιώργο Στασινάκη, και ένα ακροατήριο από Ούγγρους νεοελληνιστές, φοιτητές και μέλη της ελληνικής ομογένειας στην Ουγγαρία. Στη διάλεξή του, ο κ. Στασινάκης αναφέρθηκε διεξοδικά στα στοιχεία που συνθέτουν τη βασική φιλοσοφία του Νίκου Καζαντζάκη, τα οποία, όπως τόνισε, είναι η αναζήτηση της ουσίας και της ελευθερίας, η λατρεία της φύσης, τα πρωτεία του πνεύματος και η αναγκαιότητα υπέρβασης και σύνθεσης.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Εταιρείας, όλα αυτά αναδεικνύουν το συγγραφέα σε έναν «αυθεντικό στοχαστή της υπέρβασης, κοσμοπολίτη, Ευρωπαίο, αλλά και ταυτόχρονα Κρητικό και Έλληνα, ο οποίος αποτελεί αναμφισβήτητα πρότυπο διανοούμενου που κοιτά μακριά στο μέλλον, αγωνιζόμενος να διακρίνει το πρόσωπο του μελλούμενου πολιτισμού, για τη σύλληψη της μελλοντικής δομής της κοινωνίας».
Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Νίκος Βλαχάκης, διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της ελληνικής πρεσβείας στη Βουδαπέστη, το οποίο είχε την επιμέλεια της διοργάνωσης, σε συνεργασία με το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βουδαπέστης, ανέφερε πως αυτή εντάσσεται στη σειρά διοργανώσεων με σκοπό την προβολή της Ελλάδας. Τέτοιες ήταν, η ελληνική παρουσία στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Βουδαπέστης, με τον μεγάλο συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό, ή το ελληνικό περίπτερο κατά την Ημέρα της Ευρώπης, σε κεντρικό πάρκο της ουγγρικής πρωτεύουσας.
Ο ίδιος σημείωσε πως ο Νίκος Καζαντζάκης, ο οποίος έχει καλλιεργήσει όλα τα είδη λογοτεχνίας, ποίηση, μυθιστόρημα, ταξιδιωτικό δοκίμιο, θέατρο, αποτελούν μαζί με τον Κώστα Καβάφη και τους Έλληνες νομπελίστες, Γιώργο Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη, τη βαριά κληρονομιά της νεοελληνικής λογοτεχνίας που πρέπει να προωθηθεί στο εξωτερικό.
Στο χαιρετισμό της στην εκδήλωση, και εκπροσωπώντας τον Έλληνα πρέσβη, Σπύρο Γεωργιλέ, η σύμβουλος της πρεσβείας, Δέσποινα Λουρμπάκου, επισήμανε ότι η επικαιρότητα της σκέψης του Νίκου Καζαντζάκη «εστιάζεται στην τραγική αισιοδοξία του ότι μέσα από κάθε καταστροφή μπορεί να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο και καλύτερο».
Στην εκδήλωση εκτέθηκαν ουγγρικές και άλλες ξενόγλωσσες μεταφράσεις βιβλίων του κορυφαίου Έλληνα συγγραφέα, τα οποία βρίσκονται στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: