Wednesday, June 8, 2011

1921-2011: Ολοκληρώθηκε η συγγραφή του πρώτου Ασσυριακού Λεξικού

Ενενήντα ολόκληρα χρόνια δουλειάς χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί το 21 τόμων λεξικό ασσυριακής σφηνοειδούς γραφής, τη συγγραφή του οποίου ξεκίνησε το 1921 ο Τζέιμς Χένρι Μπρέστιντ, ο ιδρυτής του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σικάγου.

Το Ασσυριακό Λεξικό του Σικάγου αναγνωρίζει και εξηγεί λέξεις χαραγμένες στην πέτρα και γραμμένες σε πλίνθους από Βαβυλώνιους και Ασσύριους στη Μεσοποταμία από το 2.500 π. Χ. ως το 100 μ. Χ., ενώ για την παράθεση 28.000 λέξεων της σημιτικής γλώσσας των Ακκαδίων που περιλαμβάνει χρειάστηκαν εκατομμύρια καρτέλες τεκμηρίωσης.
Τα διάφορα νοήματα των λέξεων παραθέτονται μαζί με το γλωσσικό περιβάλλον στο οποίο εμφανίζονται, καθώς και ο τρόπος χρήσης τους. Για παράδειγμα, το λήμμα για τη λέξη «ούμου», που σημαίνει «ημέρα», καλύπτει 17 σελίδες και αναφέρεται στο Έπος του Γκιλγκαμές.
Ο Ρόμπερτ Μπιγκς, καθηγητής στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών, εργάστηκε ως αρχαιολόγος σε ανασκαφές που στόχευαν στην ανακάλυψη πλίνθων, αλλά και στο λεξικό, ξοδεύοντας σχεδόν 50 χρόνια για την ολοκλήρωση του έργου.

«Αφαιρείς το χώμα, και εμφανίζεται ένα γράμμα από κάποιον που μιλούσε για ένα νέο παιδί που ήρθε στην οικογένεια ή ένας άλλος πλίνθος μπορεί να είναι για ένα δάνειο μέχρι τη συγκομιδή. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν ήταν μια κουλτούρα απλώς βασιλιάδων και βασιλισσών, αλλά και των πραγματικών ανθρώπων, λίγο πολύ σαν κι εμάς, με παρόμοιες έγνοιες για ασφάλεια, φαγητό και στέγη για αυτούς και τις οικογένειές τους. Έγραψαν αυτές τις ταμπλέτες πριν από χιλιάδες χρόνια, χωρίς ποτέ να έχουν την πρόθεση όλα αυτά να διαβαστούν πολύ αργότερα, αλλά μας μιλάνε με ένα τρόπο που κάνουν τις εμπειρίες τους να ζωντανεύουν», λέει.
«Αυτό το λεξικό παρέχει το κλειδί για την κατανόηση του πρώτου μεγάλου αστικού πολιτισμού. Σχεδόν οτιδήποτε θεωρούμε δεδομένο έχει τις ρίζες του στην Μεσοποταμία, είτε είναι η ρίζες των πόλεων, των κρατικών κοινωνικών, η ανακάλυψη του τροχού, ο τρόπος που μετράμε τον χρόνο και κυρίως, η ανακάλυψη της γραφής. Αν θέλουμε να καταλάβουμε τις ρίζες μας, πρέπει να καταλάβουμε αυτόν τον πρώτο μεγάλο πολιτισμό», συμπληρώνει ο καθηγητής. [ΤΟ ΒΗΜΑ, 8/6/2011]

No comments: