Tuesday, June 28, 2011

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ

  • ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Ν. ΜΠΑΣΚΟΖΟΥ
  • ΤΟ ΒΗΜΑ: 26/06/2011
ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ
Ο Κ.Μουρσελάς εμπνέεται από τον Παπαδιαμάντη στο μυθιστόρημα που τώρα τελειώνει

Μαύροι ισολογισμοί. Διαβάζω τους ισολογισμούς των εκδοτικών οίκων και των βιβλιοπωλείων για το 2010. Ανησυχώ και νομίζω ότι οι εκδότες ανησυχούν ακόμη πιο πολύ. Βλέπω στους τζίρους πτώσεις της τάξεως του-20%,-15%,-8%... Σε σύνολο 22 εκδοτών ο μέσος όρος είναι-11,5%. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα βιβλιοπωλεία. Σε σύνολο έξι μεγάλων αλυσίδων η πτώση είναι-15%. Βεβαίως οι τζίροι από μόνοι τους δεν φανερώνουν κάτι ιδιαίτερο αν δεν προσθέσεις στην όλη εικόνα τις δανειακές ανάγκες, τις επισφάλειες, τα χρέη στην Εφορία κτλ. Αλλά και σε αυτές τις κατηγορίες τα πράγματα για κάποιους δεν πάνε καλά. Για να έχετε πλήρη εικόνα προσθέστε και την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, που ξεκινάει από τα βιβλιοπωλεία και διαχέεται παντού, και θα καταλάβετε γιατί ο κόσμος του βιβλίου αισθάνεται σφιγμένος.


Κακή ψυχολογία. Συζητώντας προχθές με έναν μεγάλο εκδότη μου έλεγε χαρακτηριστικά για την κρίση: «Με τα συνεχή πολιτικά γεγονότα κινδυνεύει να καταστραφεί ο καλύτερος μας μήνας, ο Ιούλιος». Και πραγματικά τα βιβλιοπωλεία του κέντρου της Αθήνας έχουν πιεστεί ιδιαίτερα αυτή την εποχή. Πορείες, συγκεντρώσεις, «Αγανακτισμένοι», επεισόδια, διαμάχες κτλ. έχουν αναγκάσει τους βιβλιοπώλες κάθε λίγο και λιγάκι να κατεβάζουν ρολά. Από την άλλη, ο κόσμος έχει χάσει την ψυχολογία του καλοκαιριού, δηλαδή την προετοιμασία για τις διακοπές, το ψάξιμο στους καταλόγους βιβλίων που δημοσιεύουν οι εφημερίδες, το σουλατσάρισμα στους πάγκους των βιβλιοπωλείων. Η προοπτική μάλιστα του «Μνημονίου 2» είναι ακόμη ένας λόγος για να τους κρατάει πιο σφικτούς.

Μουρσελάς. Ο Κώστας Μουρσελάς δεν γράφει εύκολα. Τα κείμενά του τα παιδεύει πολύ χρόνο ώσπου να τα παρουσιάσει στον εκδότη του. Τώρα είναι στα τελειώματα του νέου του μυθιστορήματος με τίτλο «Στην άκρη της νύχτας» (Πατάκης). Το ενδιαφέρον σε αυτό το βιβλίο, που ξεκίνησε ως διήγημα, έγινε γρήγορα νουβέλα και πήρε την τελική του μορφή ως μυθιστόρημα, είναι ότι ένα μεγάλο τμήμα του αναφέρεται, με έναν ιδιόμορφο τρόπο, στον Παπαδιαμάντη. Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης «ζει» την πιο δημιουργική του χρονιά καθώς έγινε εφέτος αντικείμενο πολλών θεατρικών παραστάσεων, τηλεταινιών, εκδηλώσεων και τώρα κίνητρο για τη συγγραφή μυθιστορήματος από έναν τεχνίτη. Τι καλύτερο για τον σκιαθίτη συγγραφέα που γιορτάζουμε εφέτος την επέτειο των 100 χρόνων από τον θάνατό του;

No comments: