Saturday, February 26, 2011

Τα χειρόγραφα του Τζον Λε Καρέ στην Οξφόρδη


The Guardian
Ογδόντα πέντε κιβώτια με χειρόγραφα του Τζον Λε Καρέ μεταφέρθηκαν στη βιβλιοθήκη Μποντλίαν της Οξφόρδης, όπου ο συγγραφέας δώρισε το αρχείο του. «Η Οξφόρδη υπήρξε δικό μου πνευματικό σπίτι αλλά και του ήρωά μου, του Σμάιλι», εξηγεί ο ίδιος. Μέσα από τα χειρόγραφα του Λε Καρέ αποκαλύπτεται ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει κάθε έργο, διαμορφώνει τους χαρακτήρες και διαπλάθει την πλοκή.
Αφού ολοκληρώσει το καθημερινό του χειρόγραφο, ο Λε Καρέ το παραδίδει στη γυναίκα του, Τζέιν Κόρνγουελ, η οποία το δακτυλογραφεί, κάνει κάποιες διορθώσεις και στη συνέχεια το συνενώνει με το χειρόγραφο με συρραπτικό. «Μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τη γέννηση ενός μυθιστορήματος», εξηγεί ο έφορος της βιβλιοθήκης, Ρίτσαρντ Οβέντεν. Για το αριστούργημά του «Ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι» χρειάστηκαν 17 ή 18 κιβώτια χειρόγραφα. Μάλιστα, το μυθιστόρημα αρχικά είχε διαφορετικό τίτλο, ενώ ατελείωτες αλλαγές έκανε ο Λε Καρέ και στην περιγραφή του Σμάιλι.

Οι επισκέπτες της βιβλιοθήκης Μποντλίαν στις 3 Μαρτίου θα μπορέσουν να δουν κάποια από τα χειρόγραφα του Λε Καρέ, όπως τα προσχέδια του «Επίμονου κηπουρού» και του «Ράφτη του Παναμά».
Ο Τζον Λε Καρέ -ψευδώνυμο του Ντέιβιντ Κόρνγουελ- έχει γράψει 22 μυθιστορήματα. Οπως ο ίδιος λέει, το «Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο», που κυκλοφόρησε το 1963, είναι αυτό που άλλαξε τη ζωή του και του έδειξε πραγματικά τις ικανότητές του. Από τα αγαπημένα πλαίσια όπου δρουν οι ήρωές του είναι ο Ψυχρός Πόλεμος.

No comments: