Monday, February 7, 2011

Πέθανε η Γαλλίδα λογοτέχνης Αντρέ Σεντίντ

Η Γαλλίδα πεζογράφος και ποιήτρια Αντρέ Σεντίντ, λιβανικής καταγωγής, πέθανε χθες το βράδυ στο Παρίσι σε ηλικία 90 ετών, όπως ανακοίνωσε ο εκδοτικός οίκος Flammarion. Η Αντρέ Σεντίντ έχει τιμηθεί με πολλά λογοτεχνικά βραβεία, με βασικότερα το βραβείο του Χρυσού Αετού για την Ποίηση (1972), το βραβείο Γκονκούρ (1979) για τη νουβέλα της «Το σώμα και ο χρόνος». Της έχει επίσης απονεμηθεί το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής στη Γαλλία. 

Η Αντρέ Σεντίντ γεννήθηκε στις 20 Μαρτίου 1920 στο Κάιρο. Μεγάλωσε σε λιβανική οικογένεια της Αιγύπτου και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι το 1946. Ήταν μητέρα και γιαγιά των τραγουδιστών Λουί Σεντίντ και Ματιέ Σεντίντ αντίστοιχα. 

Μεταξύ των έργων της, η "Έκτη Ημέρα" (1960) και "Ο Άλλος" (1969) μεταφέρθηκαν και στον κινηματογράφο. Η Α. Σεντίντ δημιούργησε επί 50 χρόνια ένα έργο πλούσιο και πολυποίκιλο, γεμάτο ανθρωπισμό και εμποτισμένο από στοιχεία της Ανατολής και της Γαλλίας, λόγω των διπλών καταβολών της. Τα βιβλία της χαρακτηρίζονται από το πνεύμα του ανθρωπισμού και εμπνευσμένα από τις διπλές, ανατολικές και γαλλικές καταβολές της.

Εξέδωσε 20 μυθιστορήματα και νουβέλες, ενώ το ποιητικό της έργο περιλαμβάνεται σε δύο ποιητικές συλλογές "Κείμενα για ένα ποίημα" (1949-1970) και "Ποιήματα για ένα κείμενο" (1970-1991). Έγραψε επίσης πολλά βιβλία για παιδιά, θεατρικά έργα και στίχους για τον γιο της Λουί και τον εγγονό της Ματιέ.

No comments: