Monday, December 13, 2010

ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ: Με κάθε τρόπο ενίσχυση της αγοράς

Γενναία χρηματοδότηση των εκδοτικών επιχειρήσεων και «ψίχουλα» για το... «πρόγραμμα δράσης για το ελληνικό βιβλίο», περιλαμβάνουν οι χτεσινές εξαγγελίες του υπουργού Πολιτισμού Π. Γερουλάνου, με αφορμή την παρουσίαση του προγράμματος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.

Παρότι όλες οι σχετικές έρευνες των τελευταίων δέκα χρόνων αποδεικνύουν τα δυσμενή, για το λαό, αποτελέσματα του ταξικού χαρακτήρα της πολιτιστικής πολιτικής του αστικού κράτους, η κυβέρνηση παίρνει μέτρα ενίσχυσης της εκδοτικής αγοράς με το «μανδύα»... της «προώθησης και ενίσχυσης της φιλαναγνωσίας στα παιδιά και τους εφήβους»!

Ο υπουργός παρουσίασε ένα υποτιθέμενο «ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης για το ελληνικό βιβλίο», που θα χρηματοδοτήσει με το «συγκλονιστικό» ποσό των... 300.000 ευρώ, ενώ, άλλα τόσα θα καταβάλλει ο ΟΠΑΠ(!), με φορέα υλοποίησης το ΕΚΕΒΙ. Το μοναδικό σημείο του προγράμματος που έχει πιο άμεση σχέση με τη σχολική τάξη, είναι η... μια ελεύθερη ώρα στο σχολικό πρόγραμμα για την ανάγνωση κειμένων.

Το πρόγραμμα «Συγγραφείς στα σχολεία», δε συνιστά ουσιαστικά «απάντηση» στο πρόβλημα, λόγω της αποσπασματικότητάς του. Η επέκταση του προγράμματος «Λέσχες Ανάγνωσης» στις σχολικές βιβλιοθήκες, προϋποθέτει να υπάρχουν... σχολικές βιβλιοθήκες. Για υποτροφίες σε νέους συγγραφείς το κράτος θα διαθέσει... 25.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός «κάλεσε» τους εκδότες να «ενημερωθούν» «για τα δύο νέα προγράμματα χρηματοδότησης στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ»... 
  • ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2010

No comments: