Wednesday, July 11, 2007

Max Jacob (1876-1944)


[Ο Μαξ Ζακόμπ, φιλοτεχνημένος από τον Μοντιλιάνι]
Ο γάλλος ποιητής, ζωγράφος, πεζογράφος, και κριτικός Max Jacob γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1876, στο Quimper της Βρετάνης. Το 1897 εγκατέλειψε το σχολείο για μια καλλιτεχνική σταδιοδρομία. Στο Boulevard Voltaire, μοιράστηκε ένα δωμάτιο με τον Pablo Picasso, ο οποίος τον γνώρισε στον Guillaume Apollinaire, κι εκείνος στη συνέχεια στον Georges Braque. Δέθηκε με στενή φιλία με τον Jean Cocteau, τον Christopher Wood και τον Amedeo Modigliani, ο οποίος φιλοτέχνησε το πορτρέτο του το 1916.

Ο Jacob, που ήταν εβραϊκής καταγωγής, υποστήριξε ότι είδε τον Χριστό σ' ένα όραμά του το 1909, και ασπάστηκε τον καθολικισμό. Αλλά, παρά τις ελπίδες του, η νέα θρησκεία του δεν θα μπορούσε να τον απελευθερώσει από τις ομοφυλοφυλικές λαχτάρες του, για τις οποίες είπε μια φορά, «εάν ο ουρανός βεβαιώνει τις λύπες μου, ο ουρανός θα με συγχωρήσει για την ευχαρίστηση αυτή που ξέρει ότι είναι ακούσια».

Το 1915, έφθασε μεθυσμένος στην κηδεία της ερωμένης του Πικάσο, της Eva Gödel, και προσπάθησε να αποπλανήσει τον οδηγό της νεκροφόρας.

Ο Max Jacob θεωρείται ως σημαντικός σύνδεσμος μεταξύ των συμβολιστών και των σουρεαλιστών, όπως μπορεί να δει στην ποιητική του πρόζα Le cornet à dés (Dice Box, 1917) και στη ζωγραφική του - εκθέσεις του πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Υόρκη το 1930 και το 1938. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει τα Saint Matorel (1911), Le laboratoire central (1921), και Le défense de Tartuffe (1919), όπου και αναπτύσσει τις φιλοσοφικές και θρησκευτικές απόψεις του.
[Ο Μαξ Ζακόμπ - έργο που φιλοτέχνησε ο Πικάσο]
Στις 24 Φεβρουαρίου 1944 ο Max Jacob συνελήφθη από τη Γκεστάπο και κλείστηκε στη φυλακή. Έπειτα μεταφέρθηκε σε ένα στρατόπεδο στο Drancy απ’ όπου και θα τον έστελναν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Γερμανία. Εντούτοις, λόγω της βρογχικής πνευμονίας που τον ταλαιπωρούσε, ο Max Jacob πέθανε στο στρατόπεδο του Drancy στις 5 Μαρτίου 1944.

No comments: