Wednesday, July 4, 2007

Ο Πόρφυρας - από την Κέρκυρα!


Ένα περιοδικό που το απολαμβάνουμε. Έρχεται από την όμορφη Κέρκυρα. Ο Πόρφυρας! Περιοδικό για τα Γράμματα που το διαχειρίζοναι ωραίοι άνθρωποι, ταγμένοι στην υπηρεσία του λόγου. Ο Δημήτρης Κονιδάρης, ο Περικλής Παγκράτης, ο Θεοτόκης Ζερβός, ο Νάσος Μαρτίνος, ο Σωτήρης Τριβιζάς και ο Θεοδόσης Πυλαρινός. Κάποτε πέρασα με την ΕΡΤ από την Κέρκυρα και κάναμε μια εκπομπή. Αξέχαστες μέρες του '84-'85. Κοντά τους, κορυφαίοι άνθρωποι της λογοτεχνίας μας, καθηγητές, κριτικοί, θεατρολόγοι, ποιητές, πεζογράφοι...
Ο "Πόρφυρας" κυκλοφορεί αδιαλείπτως, προφανώς με πόνο ψυχής και κούραση που όμως δεν τη λογαριάζουν. Το περιοδικό κάθε χρόνο γίνεται και καλύτερο και θα έλεγα ότι αποτελεί πρότυπο λογοτεχνικού εντύπου. Ας μην μακρηγορώ μ' αυτά.
Αφορμή στάθηκε το υπ' αριθμόν 123 τεύχος (Απρίλιος - Ιούνιος 2007). Όλα τα περιεχόμενα είναι αξιοσημείωτα. Κανένα δεν ξεχωρίζω. Πρώτο-πρώτο το κείμενο του Βάλτερ Πούχνερ "Ο Παναγιώτης Σούτσος και η ρομαντική δραματουργία". Ο Πούχνερ, είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση στον πολιτισμό μας. Πολυμαθής και πολυγραφότατος, με δεκάδες βιβλία πάντα για το θέατρο, είναι καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αγαπητός στους φοιτητές και στους θεατρολόγους, ανοίγει δρόμους και τους ορίζοντες της θεατρικής έρευνας στον τόπο μας, αυτός ένας αυστριακός την καταγωγή αλλά πλέον πολιτογραφημένος Έλληνας!
Η Anna Zimbone γράφει για "Τρεις Μεγάλους Ευρωπαίους", τον Spanheim, τον Leopardi και τον Εμμανουήλ Ροϊδη. Ο Σταύρος Κρητιώτης αναφέρεται στα "Αναγραμματιζόμενα ψευδώνυμα στον Ασμοδαίο (1880-1885)". Ακολουθεί ένα μικρό αφιέρωμα στον Διονύσιο Σολωμό, μιας και διανύουμε το Έτος Σολωμού. Γράφουν: Μίλτος Καρκαζής "Ο Σολωμός για τον Κανόβα", Ανδρέας Παστελλάς "Το σολωμικό έργο - έργο εθνικής αυτογνωσίας και υψηλής αισθητικής διδαχής".
Άλλα κείμενα: Αγγέλα Κστρινάκη "Ο Καζαντζάκης και οι Πηνελόπες", Νίκος Φαλαγκάς "Μια ειδολογική διερεύνηση τριών εγγραφών από τις Μέρες Α΄του Γιώργου Σεφέρη", Ελένη Κοσμά "Για την απελευθέρωση των μορφών, ολίγα", Σάββας Πατσαλίδης "Γκοντό: Η διεθνής εξουσία της αναμονής", Γιάννης Πανούσης "Στους λαβυρίνθους της εξιχνίασης εγκλημάτων στο αστυνομικό μυθιστόρημα" και άλλα.

2 comments:

roidis said...

όταν κατεβαίνω Ελλάδα τον προμηθεύομαι από την Εστία, και πάντα απορούσα πως τα βγάζει πέρα οικονομικά.

Θα γραφόμουν συνδρομητής αλλά είμαι στα κυριότερα λογοτεχνικά δεν γίνεται να προσθέσω κι άλλο.
Αν έχετε σχέση με τον Πορφύρα, του εύχομαι μακροημέρευση.

Νίκος Λαγκαδινός said...

Η σχέση μου που έχω με τον Πόρφυρα είναι απλώς μια σχέση φιλική. Τον διαβάζω από το πρώτο τεύχος και πιστεύω ότι είναι κι αυτός ένα από τα "κυριότερα λογοτεχνικά" περιοδικά. Πάντως, θα φροντίσω να μεταφέρω στους ανθρώπους που βγάζουν τον "Πόρφυρα" τις ευχές ενός κάποιου... Ροϊδη! Να είστε καλά.