Sunday, July 8, 2007

Ernst Bloch: Η καταπίεση και η εκμετάλλευση απαγορεύονται!

Ο γερμανός μαρξιστής φιλόσοφος και (άθεος) θεολόγος Ernst Simon Bloch γεννήθηκε στις 8 Ιουλίου 1885 και πέθανε στις 4 Αυγούστου 1977. Όταν οι Ναζί κατέλαβαν την εξουσία, έφυγε, και πρώτα πήγε στην Ελβετία, έπειτα στην Αυστρία, τη Γαλλία, την Τσεχοσλοβακία, και τελικά κατέφυγε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Bloch επέστρεψε στην Ανατολική Γερμανία το 1949 και πήρε μια έδρα για τη φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας. Όταν το τείχος του Βερολίνου χτίστηκε το 1961, δεν επέστρεψε στην Ανατολική Γερμανία, αλλά πήγε στο Tübingen της Δυτικής Γερμανίας, όπου του δόθηκε τιμητικά η έδρα της φιλοσοφίας. Πέθανε στο Tübingen.
Ο Bloch επηρεάστηκε βαθιά από τον Hegel και τον Marx. Ενδιαφέρθηκε επίσης για τη μουσική (Mahler) και την τέχνη (τον εξπρεσιονισμό). Είχε στενή φιλία με τον Georg Lukacs και τον Bertolt Brecht. Το έργο του Bloch εστιάζει στην αντίληψη πως, σε έναν ουτοπικό ανθρώπινο κόσμο όπου η καταπίεση και η εκμετάλλευση απαγορεύονται, εκεί θα είναι πάντα μια αληθινά ιδεολογική επαναστατική δύναμη.

No comments: