Friday, June 29, 2007

O Antoine de Saint-Exupéry του Μικρού Πρίγκιπα...


Ο γάλλος συγγραφέας Jean-Baptiste Marie Roger de Saint-Exupéry γεννήθηκε στις 29 Ιουνίου 1900, στη Λιόν (Γαλλία), στο νούμερο 8, της οδού Peyrat, η οποία σήμερα ονομάζεται οδός Antoine Saint-Exupéry. Ήταν το τρίτο παιδί μιας παλιάς αριστοκρατικής επαρχιακής οικογένειας. Ο πατέρας του πέθανε όταν αυτός ήταν μόλις τριών χρόνων. Σαν αεροπόρος αγωνίστηκε με το πάθος του σκαπανέα, να ανακαλύψει καινούργιους δρόμους, για να ενώσει τους ανθρώπους. Σκοτώθηκε σε μια πτήση πάνω από την κατεχόμενη Γαλλία στις 31 Ιουλίου 1944.
Η Γη των ανθρώπων (κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα ελληνικά, το 1963, σε μετάφραση του Αντώνη Μοσχοβάκη από τις εκδόσεις Γαλαξία):
Η γη μας μαθαίνει πιο πολλά απ' όλα τα βιβλία. Γιατί μας αντιστέκεται. Ο άνθρωπος ανακαλύπτει τον εαυτό του όταν αναμετριέται με το εμπόδιο. Χρειάζεται όμως, για να το φτάσει, ένα εργαλείο. Χρειάζεται ένα τσαπί ή ένα αλέτρι. Ο χωρικός, όταν οργώνει, αποσπά λίγο-λίγο κάποια μυστικά από τη φύση, και η αλήθεια που ανακαλύπτει είναι παγκόσμια. Όμοια τ' αεροπλάνο, το εργαλείο των αεροπορικών γραμμών, μπάζει τον άνθρωπο σε όλα τα πανάρχαια προβλήματα.
Μπροστά στα μάτια μου έχω πάντα την εικόνα από την πρώτη νύχτα που πέταξα στην Αργεντινή, μια σκοτεινή νύχτα όπου μόνον φώτα αραιά λαμπύριζαν, σαν άστρα σκορπισμένα στον κάμπο.
Καθένα φανέρωνε, μέσα σ' αυτό τον ωκεανό του ερέβους, το θαύμα μιας συνείδησης. Σ' εκείνο το σπίτι διάβαζαν, συλλογιόνταν, κουβέντιαζαν. Στ' άλλο γύρευαν ίσως να εξιχνιάσουν το διάστημα, μοχθούσαν σε υπολογισμούς για το νεφέλωμα της Ανδρομέδας. Εκεί κάτω αγαπιόνταν. Αραιά και πού σπίθιζαν στην εξοχή φώτα που γύρευαν να συντηρηθούν. Ίσαμε τα πιο διακριτικά, το φως του ποιητή, του δασκάλου, του ξυλουργού. Όμως, ανάμεσα στα ζωντανά αυτά αστέρια, πόσα παράθυρα κλειστά, αστέρια σβηστά, άνθρωποι που κοιμόνταν...
Πρέπει να προσπαθήσουμε ν' ανταμώσουμε. Πρέπει να δοκιμάσουμε να επικοινωνήσουμε με κάποια απ' αυτά τα φώτα που καίνε αραιά και πού, στον κάμπο...

Η Νυχτερινή πτήση (κι αυτό από τον Γαλαξία σε μετάφραση της Ειρήνης Μπουζάλη), διαπνέονται από μια βαθύτατη αγάπη για τον άνθρωπο, την πίστη του στην πρόοδο και τις ανθρώπινες αξίες. Ο Μικρός Πρίγκιπας όμως είναι το βιβλίο που αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους κι έχει κυκλοφορήσει σε εκατοντάδες εκδόσεις σε δεκάδες γλώσσες.

No comments: