Wednesday, June 20, 2007

Στην Πάτρα, στην Πάτρα...

[Η εικονογράφηση του κειμένου θεωρώ ότι είναι σχετική με το θέμα. Για την πρώτη φωτογραφία δυο λέξεις: είναι ποίηση! Για τη δεύτερη που είναι η Γέφυρα του Ρίο, πάλι δυο λέξεις: είναι ποίηση! Και για την τρίτη φωτογραφία που είναι μια άποψη της Πάτρας, καλό θα είναι όσοι ενδιαφέρονται, να γράψουν τι είναι...]

Ο Μανδραγόρας ενημερώνει και θεωρώ σκόπιμο κι εδώ να περάσω το δελτίο του - παρότι ξανάγραψα. Αναφέρομαι στο φετινό Συμπόσιο Ποίησης που θα πραγματοποιηθεί από το απόγευμα (17.30) της Πέμπτης 28 Ιουνίου 2007, έως το μεσημέρι της Κυριακής 1ης Ιουλίου 2007. Θεματική του 27ου Συμποσίου είναι η αναγκαιότητα, η σκοπιμότητα, η λειτουργικότητα, η λειτουργία, ή μη, της ποίησης σήμερα, η οντολογική, ανθρωπολογική και πολιτισμική της φύση και η ιστορική της διαδρομή.
Δεκαεννέα εισηγήσεις από ειδικούς ερευνητές και λογοτέχνες διερευνούν ποικίλες εκφάνσεις του θέματος: Σωκράτης Λ. Σκαρτσής, ποιητής, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Μιχάλης Γ. Μερακλής, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, κριτικός, Φώτης Τερζάκης, δοκιμιογράφος, ποιητής, Δημήτρης Φίλιας, Επίκ. Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου, Γιώργος Βαρθαλίτης, δρ. Φιλολογίας Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης, Σάββας Μιχαήλ, δοκιμιογράφος, κριτικός, Παναγιώτης Νούτσος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ποιητής, Γιώργος Ζαρκάδης, Επίκ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, ποιητής, Κώστας Σφήκας, σκηνοθέτης, Βούλα Επιτροπάκη, ποιήτρια, Γιώργος Βέλτσος, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, ποιητής, Οδυσσέας Χατζόπουλος, εκδότης, Λάμπρος Σπυριούνης, ποιητής, Θανάσης Νάκας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Ναταλία Μελά, γλύπτρια, Γιώργος Κεντρωτής, Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου, ποιητής, Τζίνα Καλογήρου, Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, Ξένη Σκαρτσή, δρ φιλολογίας, ποιήτρια, Κώστας Δανασσής, ποιητής.
Το θέμα συμπληρώνουν δεκατέσσερις προγραμματισμένες παρεμβάσεις (Ζ. Δαράκη, Χρ. Τουμανίδης, Ξ. Βερύκιος, Αλ. Λυκουργιώτης, Α. Δελώνης, Αλ. Αραμπατζής, Α. Πεπέ, Ι. Λιόση, Ι. Πάττα, Γ. Παπαδάκης, Δ. Παπαδοπούλου, Γ. Καλαντζής, Γ. Τσακιράκης, Π. Λεβεντόπουλος). Παρεμβάσεις μπορούν να κατατίθενται και στη Γραμματεία κατά τη διάρκεια του Συμποσίου.
Στην απογευματινή συνεδρίαση του Σαββάτου που είναι, όπως πάντα, αφιερωμένη στην παρουσίαση ποιητών από κριτικούς, δώδεκα κριτικοί παρουσιάζουν ισάριθμους ποιητές οι Αλέξης Ζήρας την ποιήτρια Ζέφη Δαράκη, ο Δημήτρης Κατσαγάνης τον Γιώργο Βέλτσο, ο Δημήτρης Τζουμάκας τον Βύρωνα Λεοντάρη, ο Γιάννης Ζέρβας την Παυλίνα Παμπούδη, η Λύντια Στεφάνου τη Μαίρη Γυφτάκη, ο Χρήστος Γιαννακός τον Κώστα Κουτσουρέλη, η Χρυσούλα Σπυρέλη τον Γιάννη Υφαντή, ο Ερνέστος Αγγελής τον Θόδωρο Μπασιάκο, ο Σπύρος Θεριανός τον Λίνο Ιωαννίδη, ο Γιώργος Πρεβεδουράκης τον Μιχάλη Παπαντωνόπουλο, ο Σωκράτης Σκαρτσής τον Θανάση Τσίρο και ο Κώστας Κρεμμύδας τον Παναγιώτη Νούτσο. Δόκιμοι και νεότεροι ποιητές διαβάζουν ποιήματα στα ενδιάμεσα των εισηγήσεων. Διαβάζουν οι: Λύντια Στεφάνου, Θανάσης Κωσταβάρας, Ιωσήφ Βεντούρας, Δούκας Καπάνταης, Σωτήρης Σαράκης, Αριστέα Παπαλεξάνδρου, Λάμπρος Σπυριούνης, Χρήστος Τουμανίδης, Θόδωρος Κουλούρης, Μαργαρίτα Τσάμη, Παναγιώτης Βούζης, Σπύρος Θεριανός, Ελίνα Μαρμαρίδου, Θωμάς Παπαστεργίου, Πάτροκλος Λεβεντόπουλος.


Στην απογευματινή συνεδρία της Πέμπτης 28 Ιουνίου θα παρουσιαστεί η πρόσφατη Ανθολογία Κρητικής Ποίησης (1950-2007, εκδ. «Ταξιδευτής»), στη σειρά των τοπικών Ανθολογιών που εγκαινιάστηκε στο 25ο Συμπόσιο --έχουν προηγηθεί η Ανθολογία Αχαϊκής Ποίησης (1950-2005) και η Ανθολογία Επτανησιακής Ποίησης (1950-2006, εκδ. «Περί Τεχνών»--, ενώ σε χωριστή ενότητα διαβάζουν ποιήματά τους Πατρινοί ποιητές: Γιάννης Αλεξανδρόπουλος, Γιάννης Βούλτος, Σπύρος Βρεττός, Μίμης Κωστήρης, Στέλιος Μαφρέδας, Δημήτρης Παπανικολάου, Μάρκος Σκληβανιώτης, Νίκος Σκούτης, Τηλέμαχος Τσαρδάκας, Αλέξανδρος Φωσταίνης).

Την πρώτη ημέρα του Συμποσίου εγκαινιάζονται επίσης οι συνεδρίες με κύκλους ποιητών που ζουν και δραστηριοποιούνται στον ίδιο γεωγραφικό χώρο, για να συζητήσουν το ζήτημα της ποίησης στην περιοχή τους και στις οποίες καλούνται να συμμετάσχουν ισότιμα ποιητές της περιοχής. Εφέτος συμμετέχουν η Κύπρος (Ελένη Αντωνιάδου, Λεύκιος Ζαφειρίου, Βάκης Λοϊζίδης, Γιώργος Μύαρης), η Λάρισα (Λίνα Καράμπα, Θανάσης Κριτσινιώτης, Κώστας Λάνταβος, Χριστίνα Πλατή, Παύλος Λάλος) και η Κρήτη (Γιώργος Καράτζης, Ζαχαρίας Κατσακός, Αντώνης Περαντωνάκης, Ελένη Μωυσιάδου, Βαγγελιώ Πετρουγάκη, Μαρία Φραγκιαδάκη).
Από το 1981, οπότε και ξεκίνησε το Συμπόσιο Ποίησης, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών, οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνται ανελλιπώς, στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου, στο Ρίο, την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου. Την ευθύνη της διοργάνωσης έχει 14μελής Οργανωτική Επιτροπή που συγκροτείται από τους Σωτήρη Βαρνάβα, Ξενοφώντα Βερύκιο, Κώστα Καπέλα, Δημήτρη Κατσαγάνη, Γιώργο Κεντρωτή, Κώστα Κρεμμύδα, Αλέξη Λυκουργιώτη, Σάββα Μιχαήλ, Θανάση Νάκα, Σωκράτη Λ. Σκαρτσή, Ξένη Σκαρτσή, Λύντια Στεφάνου, Δημήτρη Χαρίτο, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών και των δύο επίτιμων μελών της Οργανωτικής Επιτροπής Μιχάλη Γ. Μερακλή και Ανδρέα Μπελεζίνη.
Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 27 τόμοι Πρακτικών (2 τόμοι για το πρώτο Συμπόσιο) που εκτείνονται σε περισσότερες από 11.000 σελίδες. Ευρετήριο Περιεχομένων των Πρακτικών των πρώτων 25 Συμποσίων δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα [ΕΔΩ] του Συμποσίου. Είναι ανοιχτό σε όλους και η παρακολούθησή του είναι ελεύθερη.

No comments: