Tuesday, June 19, 2007

Βρέθηκε η ακριβής ημερομηνία γέννησης του Καζαντζάκη...


Δεν πιστεύω ότι μπορεί ν' αλλάξει σε κάτι η ανακάλυψη της ακριβούς ημερομηνίας γέννησης του Καζαντζάκη! Ό,τι ήταν να μάθουμε το μάθαμε και τίποτε δεν μας εμπόδισε να απολαύσουμε (όταν είμαστε στις ηλικίες με τα μπουρίνια μας...), το απολαύσαμε. Μαζί του οργιστήκαμε, αμφισβητήσαμε, νιώσαμε δυνατοί και κάποιες φορές περήφανοι...
Ωστόσο, δυο ντοκουμέντα -ένα εικόνισμα και μία επιστολή- κλείνουν μάλλον τη συζήτηση για τη χρονολογία γέννησης του μεγάλου Κρητικού. Πρόκειται για το εικόνισμα που χρησιμοποιούσαν οι οικογένειες για να αναγράφουν την ημερομηνία γέννησης των παιδιών και μια ιδιόχειρη επιστολή του ίδιου του Νίκου Καζαντζάκη προς τον ανιψιό του Νίκο Σακλαμπάνη (γιο της αδελφής του Αναστασίας).

Σύμφωνα με τα δύο αυτά ντοκουμέντα ο Καζαντζάκης γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1883 και όχι το 1881 όπως αναφέρεται στο δημοτολόγιο Ηρακλείου.

Αντίγραφο της πίσω πλευράς του εικονίσματος βρίσκεται σήμερα σε ψηφιακή απεικόνιση στο Μουσείο Καζαντζάκη στη Μυρτιά Ηρακλείου. Στο πίσω μέρος του εικονίσματος με τον ανορθόγραφο γραφικό χαρακτήρα που αποδίδεται στη μητέρα του Καζαντζάκη, Μαρία ή Μαργή Χριστοδουλάκη, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Μιχαήλ Ε. Σακλαμπάνη/ 1883 γενήθικε Νικόλαος/ ημερα Παρσκευή το μήνα Φεβρουαριο/ 18 ώρα το πρωή...»/. Ο Μιχαήλ Εμμ. Σακλαμπάνης ήταν ο σύζυγος της αδελφής του Καζαντζάκη, Αναστασίας.

No comments: