Wednesday, July 8, 2015

Μια διαφορετική Αγκάθα Κρίστι

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΝΟΥΔΟΥ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 08.07.2015
 Ανέκδοτη φωτογραφία της Αγκάθα Κρίστι από το προσωπικό αρχείο της οικογένειάς της.
Ανέκδοτη φωτογραφία της Αγκάθα Κρίστι από το προσωπικό αρχείο της οικογένειάς της.

Στη συνείδηση του κοινού, η Αγκάθα Κρίστι είναι μια ηλικιωμένη με διεισδυτικό βλέμμα και ελαφρώς σκωπτική έκφραση. Μιλάμε, άλλωστε, για τη βασίλισσα του αστυνομικού μυθιστορήματος και τη συγγραφέα με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως. Μια δυναμική, αν και εσωστρεφής, γυναίκα με αστείρευτη φαντασία και καυστικό χιούμορ, η οποία λάτρευε τα αινίγματα και πιθανότατα «διάβαζε» τους συνομιλητές της με την ίδια ευκολία που οι ήρωές της εξιχνίαζαν τα πιο περίπλοκα μυστήρια.
Oι πρώτες φωτογραφίες, που έδωσε στη δημοσιότητα η λονδρέζικη Bankside Gallery, ενόψει της επερχόμενης επετειακής έκθεσης «Agatha Christie. Unfinished Portrait», αποκαλύπτουν μια διαφορετική Αγκάθα: Νέα και χαμογελαστή, κοιτάζει ντροπαλά τον φακό ή αγκαλιάζει τρυφερά την κόρη της. Τα ασπρόμαυρα πορτρέτα και τα στιγμιότυπα από την προσωπική της ζωή, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 125 χρόνια από τη γέννησή της, μας θυμίζουν πόσο εύκολα δημιουργούμε στερεοτυπικές εικόνες για τους καλλιτέχνες στο μυαλό μας, αντλώντας συμπεράσματα αποκλειστικά από το έργο τους, αν όχι από την απεικόνισή τους στις ταινίες του Χόλιγουντ.
Η Αγκάθα των φωτογραφιών είναι η ίδια γυναίκα, η οποία, εκτός από 66 αστυνομικά βιβλία, δημοσίευσε έξι ρομαντικά μυθιστορήματα, υπό το ψευδώνυμο Μαίρη Ουέστμακοτ, στο διάστημα 1930 με 1966. Ανάμεσά τους και το «Unfinished Portrait», στο οποίο αφηγείται την ιστορία του πρώτου, αποτυχημένου γάμου της, του επώδυνου χωρισμού της και των γεγονότων που οδήγησαν στην εξαφάνισή της, το 1926. Είναι, επίσης, η γυναίκα που έγραφε ποίηση έως το τέλος της ζωής της, και στα 63 της εξομολογήθηκε ότι θα ήθελε να είχε γίνει τραγουδίστρια της όπερας.
Η έκθεση «Unfinished Portrait» θα εγκαινιαστεί στις 26 Αυγούστου στο Λονδίνο.

No comments: