Saturday, July 25, 2015

Ο επιθεωρητής Ντυνό σε ρόλο Ηρακλή Πουαρό

  • Ο Αντουάν Μπελό γράφει ένα μυθιστόρημα με αστυνομικό αίνιγμα μιμούμενος το στυλ της Αγκαθα Κρίστι 
Φιλίππου Φίλιππος, ΤΟ ΒΗΜΑ: 12/07/2015
Ο επιθεωρητής Ντυνό σε ρόλο Ηρακλή Πουαρό


 
Antoine Bello
Ερευνα για την εξαφάνιση της Εμιλί Μπρυνέ
Μετάφραση Τιτίκα Δημητρούλια.
Εκδόσεις Πόλις, 2015,
σελ. 294, τιμή 15 ευρώ

Ο σπουδαίος αργεντινός συγγραφέας Ερνέστο Σάμπατο έχει γράψει πως το αστυνομικό μυθιστόρημα βασίζεται στο «παιχνίδι» και πως η διερεύνηση ενός αστυνομικού μυστηρίου είναι «διασκέδαση». Τέτοιο παιχνίδι μας προσφέρει ο Γάλλος Αντουάν Μπελό (Βοστώνη, 1970), γνωστός στους έλληνες αναγνώστες από τα μυθιστορήματά του Οι παραχαράκτες και Οι ιχνηλάτες (αμφότερα από τις εκδόσεις Πόλις). Στο παρόν μυθιστόρημα, το Ερευνα για την εξαφάνιση της Εμιλί Μπρυνέ, o συγγραφέας επιχειρεί να απαλλαγεί από τη σοβαρότητα των προηγούμενων έργων του, δίνοντάς μας την ευκαιρία να ξεφύγουμε από τα καθημερινά μας προβλήματα μέσω ενός αστυνομικού αινίγματος και να περάσουμε ευχάριστα την ώρα. Για να το επιτύχει, επιστρατεύει τα έργα της Αγκαθα Κρίστι - τα σημαντικότερα από αυτά - ανακαλώντας και στιγμές από τον βίο της.

Κεντρικός ήρωας είναι ο συνταξιούχος επιθεωρητής Ασίλ Ντυνό, ο οποίος καλείται να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης της 34χρονης Εμιλί Μπρυνέ, κληρονόμου μιας τεράστιας περιουσίας. Μαζί της έχει εξαφανιστεί και ο εραστής της, ο Στεφάν Ροζέ, δάσκαλος γιόγκα. Βασικός ύποπτος είναι ο 48ετής σύζυγός της, ο Κλωντ, νευρολόγος και καθηγητής Νευροεπιστημών σε πανεπιστήμιο, ο οποίος βασανίζεται άγρια στο αστυνομικό τμήμα για να ομολογήσει και παθαίνει αμνησία από το ξύλο. Ομως και ο Ντυνό πάσχει από μια μορφή αμνησίας, γι' αυτό κρατάει ημερολόγιο, όπου καταγράφει τα γεγονότα της ημέρας και κάθε πρωί τα διαβάζει για να καθορίσει τη δράση του. Ερευνώντας την υπόθεση μαθαίνει πως ο Κλωντ Μπρυνέ έχει ερωμένη μια νεαρή φοιτήτρια. Στην πορεία, ο Ντυνό επιχειρεί να «στριμώξει» τον Μπρυνέ μέσω των ιδεών που γεννιούνται στο μυαλό του, αντλημένων από τα έργα της Αγκαθα Κρίστι. Τι θα έκανε στη θέση του ο Πουαρό; Ο αντίπαλός του όμως είναι «σκληρό καρύδι» αλλά και φανατικός αναγνώστης της Κρίστι. Επομένως, η πνευματική «μονομαχία» τους θα εξελιχθεί σε έναν ανηλεή αγώνα επικράτησης και η ενοχή ή η αθωότητα του Μπρυνέ θα κριθεί στο δικαστήριο.

Τελικά ο Αντουάν Μπελό καταφέρνει να καθηλώσει τον αναγνώστη αφηγούμενος μια ιστορία με ανατροπές, όπου οι μάρτυρες που ανακρίνει είναι μεροληπτικοί ή αποκρύβουν πληροφορίες. Οι σκέψεις του γύρω από το τέλειο ή μη έγκλημα είναι ενδιαφέρουσες, σε βαθμό που το βιβλίο του μπορεί να χαρακτηριστεί και ως δοκίμιο για το αστυνομικό μυθιστόρημα. Ενα έγκλημα, μας λέει, περιλαμβάνει τέσσερις παραμέτρους: το κίνητρο, το όπλο, το πτώμα και το άλλοθι. Οταν ο δολοφόνος δεν μπορεί να κρύψει το κίνητρό του, πρέπει να βάλει τα δυνατά του να μπερδέψει τα υπόλοιπα στοιχεία.

No comments: