Friday, July 17, 2015

Μια διαδρομή με καλά βιβλία έφτασε στο τέλος

ΟΛΓΑ ΣΕΛΛΑ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 14/07/2015
Και για τον χώρο του βιβλίου η περασμένη εβδομάδα ήταν πολύ δύσκολη, όπως λένε οι βιβλιοπώλες.
Και για τον χώρο του βιβλίου η περασμένη εβδομάδα ήταν πολύ δύσκολη, όπως λένε οι βιβλιοπώλες.

Ηταν σίγουρα από τις πιο θλιβερές ειδήσεις στον χώρο του βιβλίου - που έχει δοκιμαστεί πολύ σκληρά τα τελευταία χρόνια. Και ήταν ένα ακόμη θύμα του. Μόνο που αυτήν τη φορά υπήρχε ανακοίνωση θαρραλέα και πολιτισμένη, όπως ήταν όλη η διαδρομή των εκδόσεων Scripta, όσα χρόνια περπάτησε τις διαδρομές του εκδοτικού χώρου. Και παρότι από το 2011 στην ουσία υπήρχε αναστολή δραστηριότητας για τη Scripta, χθες ανακοινώθηκε επίσημα η παύση λειτουργίας.


Διαδικτυακό «αντίο»

Η χθεσινή επιστολή όμως στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είχε την υπογραφή της εκδότριας Χρύσας Γεωργακοπούλου και ήταν σαφής: «Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες, μετά από 18 χρόνια παρουσίας στον χώρο των εκδόσεων, μέσα σε ένα οξύτατα ανταγωνιστικό περιβάλλον που έγινε δυσμενέστερο τόσο από την "εισβολή" της τεχνολογίας, όσο και από τη γενικότερη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, ο εκδοτικός μας οίκος παύει τη λειτουργία του έχοντας υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά.Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στο μέτρο των δυνατοτήτων μας και των επιλογών μας προσφέραμε στο αναγνωστικό κοινό μερικές αξιόλογες εκδόσεις που εκτιμήθηκαν δεόντως».

Η Χρύσα Γεωργακοπούλου ευχαριστεί στη συνέχεια όλες τις ειδικότητες της αλυσίδας του βιβλίου σ’ αυτήν την επιστολή της, επισημαίνοντας τον καθοριστικό ρόλο του κάθε επαγγέλματος στην εκδοτική διαδικασία, ευχαριστεί συγγραφείς, κριτικούς και δημοσιογράφους, και ολοκληρώνει την αποχαιρετιστήρια αυτή επιστολή της ως εξής: «Με άλλα λόγια, καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδοτικής μας δραστηριότητας γνωρίσαμε σημαντικά πρόσωπα, με τα οποία και αναπτύξαμε εξαιρετική συνεργασία που τη διέκρινε αμοιβαίος σεβασμός και συνέπεια. Οι δύο αυτές εκτιμήσεις μας αποτελούν και μια μορφή δικαίωσης για μας. Ελπίζουμε ότι θα κρατήσετε, όπως κι εμείς, την καλύτερη εικόνα και ανάμνηση, και σας ευχόμαστε κάθε καλό!». Η Χρύσα Γεωργακοπούλου κινήθηκε στον χώρο με παιδεία, πάθος και ευγένεια, και με τον ίδιο τρόπο ακριβώς αποχαιρέτησε χθες τον εκδοτικό χώρο.

Πενταετής συρρίκνωση

Τα τελευταία πέντε χρόνια είναι γνωστό (και έχει επισημανθεί πολλές φορές) ότι ο χώρος του βιβλίου έχει πληγεί πολύ. Βιβλιοπωλεία έκλεισαν, διανομείς έβαλαν λουκέτο, η εξόφληση των εκδοτών από κάποιους βιβλιοπώλες καθυστερεί πολύ, ο ρυθμός παραγωγής συρρικνώθηκε σημαντικά. Η πολύ δύσκολη θέση των εκδοτών επιδεινώθηκε τις τελευταίες 15 μέρες, με διάφορους εκδότες να έχουν παγώσει έτοιμα βιβλία λίγο πριν από την τελική εκτύπωση, ενώ πληροφορίες μιλούν για προσωπικό εκδοτικών οίκων που έχει βγει σε αναγκαστική αργία τις τελευταίες 15 μέρες. Κάποιοι περιγράφουν την κατάσταση ως «φρικιαστική» στον χώρο.

Το τοπίο περιγράφει πολύ γλαφυρά η Ειρήνη Λούβρου από τις εκδόσεις «Ολκός»: «Από την αρχή της κρίσης, ο κλάδος του βιβλίου έχει δοκιμαστεί ποικιλοτρόπως. Το βιβλίο ως προϊόν έχει μικρά περιθώρια κέρδους και δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης, οπότε επηρεάζεται άμεσα από την αγοραστική δύναμη του κοινού. Ο εκδοτικός χώρος όλα αυτά τα χρόνια έχει μειώσει και ενίοτε συρρικνώσει την παραγωγή του. Τα βιβλιοπωλεία, ως φυσικός συνεργάτης του εκδότη, έχουν δοκιμαστεί από τη μείωση της βιβλιοφιλικής πελατείας τους -πολλά έχουν κλείσει, άλλα φυτοζωούν-, με αποτέλεσμα το βιβλιοπωλικό τοπίο να έχει αλλάξει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον εκδοτικό κόσμο. Και τέλος, το διάστημα που διανύουμε, έχουμε αδυναμία προμήθειας πρώτων υλών, χαρτί, υλικά βιβλιοδεσίας, κ.ά., αφού ως εισαγόμενα απαιτείται οι παραγγελίες να προπληρώνονται».

Τα προβλήματα του κλάδου είναι εξαιρετικά πολλά, γι’ αυτό και την ερχόμενη Τρίτη η Ενωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ) έχει συγκαλέσει διευρυμένη συνεδρίαση.

No comments: