Πλήρης ημερών, σε ηλικία 94 ετών, έφυγε από τη ζωή και κηδεύθηκε την Τετάρτη ο ιστορικός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλης Σφυρόερας.
Γεννημένος στην Απείρανθο της Νάξου το 1921, το 1946 πήρε το πτυχίο του Ιστορικού και Αρχαιολογικού τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής, της οποίας αναγορεύτηκε διδάκτορας τον Ιούνιο του 1965. Εργάστηκε αρχικά ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση, ενώ το 1956 διορίστηκε συντάκτης του Κέντρου Έρευνας Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού (πρώην Μεσαιωνικού Αρχείου) της Ακαδημίας Αθηνών, πραγματοποιώντας επιστημονικές αποστολές στο Άγιον Όρος, στα Μετέωρα και στις Κυκλάδες.

Με εντολή της Ακαδημίας Αθηνών πραγματοποίησε επιστημονικές αποστολές στο Αγιον Ορος, στα Μετέωρα και στις Κυκλάδες και έλαβε μέρος σε διεθνή συνέδρια (Θ΄ Κρητολογικό 1966, Α΄ και Β΄ Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Σόφια 1966, Αθήνα 1970, Η΄ Συνέδριο του Internationales Burgen Institut 1968, Α΄ Κυπριακών Σπουδών 1969 κ.ά.).
Ηταν σύμβουλος της Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών επί του Νεωτέρου Ελληνισμού και του Ομίλου Μελέτης Ελληνικού Διαφωτισμού, μέλος της Γλωσσικής Εταιρείας, της Λαογραφικής Εταιρείας, της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Βιβλιογραφικής Εταιρείας και άλλων επιστημονικών σωματείων.
Εκτός από τα λογοτεχνικά του δημοσιεύματα, που παρουσίασε με τα ψευδώνυμα Δρόσος Καραβάς και Βασίλειος Κρηνιώτης στα περιοδικά «Νεοελληνικά Γράμματα», «Πνευματική Ζωή», «Ηπειρωτική Εστία», «Κυκλαδικά» κ.α., δημοσίευσε πολλές μελέτες που αναφέρονται κυρίως στην περίοδο της τουρκοκρατίας αλλά και πολλά άρθρα στο Συμπλήρωμα της «Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας», στη «Θρησκευτική και Ηθική Εγκυκλοπαίδεια», στην «Παιδαγωγική Εγκυκλοπαίδεια» κ.α.
"Χαρισματικός, φωτισμένος δάσκαλος, με μεγάλη προσφορά στην έρευνα, τους φοιτητές του και το Τμήμα μας, ξεχωριστός άνθρωπος με δημοκρατικό ήθος, καλοσύνη και δοτικότητα" χαρακτηρίζεται σε ανακοίνωση του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ.