Wednesday, August 7, 2013

Eκθεση Βιβλίου: Ερωτήματα γιατί δεν γίνεται στο Ζάππειο

  • Μπασκόζος Γιάννης Ν., ΤΟ ΒΗΜΑ:  06/08/2013
Ερωτήματα έχει προκαλέσει στον εκδοτικό κόσμο η απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών να υπαναχωρήσει από την κατ΄ αρχήν δέσμευση του να παραχωρήσει το Ζάππειο για τη διοργάνωση της Έκθεσης Βιβλίου που θα διοργάνωνε η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, νεοσύστατο σχετικά σωματείο που εκπροσωπεί μερικούς από τους πιο δυναμικούς εκδότες και βιβλιοπώλες, είχε αποφασίσει να οργανώσει μια Έκθεση Βιβλίου στο Ζάππειο με τη φιλοδοξία να καταστεί αυτή για το φθινόπωρο 2013 ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός. Είχε έρθει σε επαφή με τη Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων που έχει την ευθύνη του Ζαππείου και είχε λάβει τη σχετική έγκριση.


Κατόπιν είχε λάβει μια προφορική έγκριση από το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς το Ζάππειο ενόψει της ανάληψης της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. περνάει στη δική του ευθύνη. Η διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών σε έγγραφό του τόνιζε ότι «δεν θα είχε αντίρρηση εφόσον τηρηθούν οι προϋποθέσεις ασφαλείας που θέτει η ΕΛ.Α.Σ » αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει άλλο κώλυμα.

Όταν η ΕΝΕΛΒΙ διαβεβαίωσε τόσο τη Διεύθυνση του Ζαππείου όσο και το υπουργείο Εξωτερικών ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας ήταν σίγουρη ότι η έκδοση της άδειας ήταν ένα διαδικαστικό θέμα. Έτσι ξεκίνησε να ενημερώνει τα μέλη της και άλλους εκδότες που θα ήθελαν να λάβουν μέρος στην έκθεση. Το υπουργείο Εξωτερικών μετέβαλε ξαφνικά τη γνώμη του επικαλούμενο τους σχεδιασμούς του για την προσεχή ευρωπαϊκή προεδρία. Όμως έκρινε με δύο μέτρα και δύο σταθμά καθώς για την ίδια περίοδο έχει ήδη παραχωρήσει κι αλλού το Ζάππειο Μέγαρο.

Αυτό μαρτυράει και η ίδια η Διεύθυνση του Ζαππείου που σε σχετικό έγγραφό της προς το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει χαρακτηριστικά: «παρακαλούμε για την επανεξέταση του θέματος αυτού (της αίτησης της; ΕΝΕΛΒΙ) , δεδομένου ότι με το α΄ σχετικό έγγραφό σας, με Α.Π.28198/12-6-13, μας γνωρίζατε ότι δεν έχετε αντίρρηση για την εν λόγω εκδήλωση εφόσον τηρηθούν οι προδιαγραφές ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ και κατόπιν τούτου προχωρήσαμε στις σχετικές διαδικασίες με την ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ.

Σας θυμίζουμε ότι ύστερα από τα έγγραφά σας με Α.Π. 23248/15-5-13, Α.Π. 26925/7-6-13 και Α.Π. 28009/12-6-13 υφίστανται άλλες δύο εκδηλώσεις κατά το μήνα Σεπτέμβριο». Η ΕΝΕΛΒΙ προσπάθησε να επικοινωνήσει με το υπουργείο Εξωτερικών για να λάβει διευκρινίσεις για την απόφαση αλλά δεν κατέστη δυνατόν. Σημειωτέον ότι η απόφαση ματαίωσης της εκδήλωσης πάρθηκε με «εντολή υπουργού», όπως σημειώνεται στο σχετικό έγγραφο.

Εκδότες με τους οποίους μιλήσαμε διατύπωναν την άποψη ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν ωφελεί να κρύβεται πίσω από τη προεδρία που είναι έξι μήνες μετά όταν ήδη το έχει δώσει σε άλλους για παρεμφερείς εκδηλώσεις και θα πρέπει να δώσει μια ουσιαστική απάντηση για το ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι ματαίωσης μιας τέτοιας σημαντικής πολιτιστικής πρωτοβουλίας. Σημείωσαν μάλιστα ότι η λειτουργία των θεσμών δεν μπορεί να μην έχει σταθερά χαρακτηριστικά και να αφήνεται ανοικτή σε κυμαινόμενες ερμηνείες και αποφάσεις.

No comments: