Friday, August 30, 2013

Πέθανε ο Σέιμους Χίνι

Ο Ιρλανδός ποιητής Σέιμους Χίνι, ο οποίος είχε βραβευθεί το 1995 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, απεβίωσε σε ηλικία 74 ετών. «Ο θάνατος πήρε τον Σέιμους Χίνι. Ο ποιητής και νομπελίστας απεβίωσε σήμερα (Παρασκευή) το πρωί σε νοσοκομείο του Δουβλίνου έπειτα από σύντομη ασθένεια», ανακοίνωσε η οικογένειά του.
Ο Ιρλανδός ποιητής Σέιμους Χίνι  
Ο Ιρλανδός ποιητής Σέιμους Χίνι  

Ο Σέιμους Χίνι γεννήθηκε στη Βόρεια Ιρλανδία το 1939, τη χρονιά του θανάτου του Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς, ο οποίος είχε τιμηθεί επίσης με Νόμπελ. Ήταν ο μεγαλύτερος μιας οικογένειας καθολικών χωρικών που είχε οκτώ παιδιά. Εξέδωσε την πρώτη ποιητική συλλογή του το 1966 ("Death of A Naturalist"), στην οποία ήδη συνέκρινε τη γραφή με την καλλιέργεια της γης.

Ο Σέιμους Χίνι ήταν μια μάλλον ασυνήθιστη περίπτωση ποιητή, καθώς οι κριτικοί τον επευφημούσαν παρόλο που τα βιβλία του γίνονταν μπεστ-σέλερ. Κάποτε είχε χρειαστεί τρεις ώρες για να περπατήσει τον κεντρικό δρόμο του Δουβλίνου, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι του ζητούσαν αυτόγραφο. 

Παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στο Δουβλίνο, όπου εργαζόταν ευκαιριακά για την ιρλανδική ραδιοτηλεόραση, το BBC και πολλές εφημερίδες, έπειτα από λαμπρές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Ντέρι και μετά σ' αυτό του Μπέλφαστ. Έγινε λέκτορας στο πανεπιστήμιο Κουίνς και στη συνέχεια θα καταλάβει, από το 1989 ως το 1994, την έδρα της Ποίησης στο βρετανικό πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Έδινε διαλέξεις σ' ολόκληρο τον κόσμο, κυρίως στο Χάρβαρντ, στις ΗΠΑ. Ήταν επίσης επίτιμος καθηγητής του Κολεγίου Τρίνιτι στο Δουβλίνο. 

Ο Σέιμους Χίνι επρόκειτο να μιλήσει την ερχόμενη Τρίτη στο Μπέλφαστ κατά την τελετή βράβευσης των "πρεσβευτών συνείδησης" από τη Διεθνή Αμνηστία. Ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Βόρεια Ιρλανδία Πάτρικ Κόριγκαν ήταν από τους πρώτους που έπλεξαν το εγκώμιο του εκλιπόντος ποιητή. 

"Μέσα από την ωραιότητα και την κομψότητα των γραπτών του, ο Σέιμους Χίνι μας θύμιζε τους δεσμούς που μας ενώνουν και το καθήκον μας να προστατεύουμε την αξιοπρέπεια όλων", δήλωσε ο Κόριγκαν. 

Εγκώμια του εκλιπόντος ποιητή ήρθαν απ' όλο το πολιτικό φάσμα. Ο ηγέτης του Σιν Φέιν Τζέρι Άνταμς δήλωσε πως ο Χίνι θεωρείται ο μεγαλύτερος Ιρλανδός ποιητής μετά τον Γέιτς. Ο αρχηγός των Ενωτικών του Όλστερ Μάικ Νέσμπιτ χαρακτήρισε τον Χίνι άνδρα "παγκόσμιας σημασίας". Ο Πάτσι Μακγκλόουν, μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού και Εργατικού Κόμματος στο βρετανικό κοινοβούλιο, υπογράμμισε πως ο Χίνι ήταν ένας "άνθρωπος του λαού". 

Το 1995 η Σουηδική Ακαδημία είχε ανακοινώσει πως απονέμει το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Σέιμους Χίνι "για τη λυρική ομορφιά και το ηθικό βάθος" του έργου του.

No comments: