Thursday, August 29, 2013

Οχι στην κατάργηση της δημόσιας βιβλιοθήκης Εδεσσας

Με τους καταρράχτες θ' απομείνει η Εδεσσα...

Αναφορά του Δημοτικού Συμβουλίου Εδεσσας για τη στήριξη της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, με την οποία ζητούν να μη συγχωνευθεί ή καταργηθεί η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Εδεσσας, κατέθεσαν στο προεδρείο της Βουλής, για τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.
Το Ψήφισμα - Αναφορά (16/8/2013) αναφέρει: «Θεωρούμε απαράδεκτη την οποιαδήποτε πρόθεση συγχώνευσης ή κατάργησης της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Εδεσσας διότι μετά τη μεροληπτική και κατάφωρα άδικη, εις βάρος του Δήμου μας, κατάργηση του Πανεπιστημίου μας, η Βιβλιοθήκη μας είναι από τους τελευταίους πνευματικούς πνεύμονες της πόλης και του Δήμου Εδεσσας.

Περιττό δε να τονίσουμε ότι τα ελάχιστα έξοδα που απαιτούνται για τη λειτουργία της, καλύπτονται από το Δήμο μας. Οι Δημόσιες Βιβλιοθήκες λειτουργούν με εξαιρετικά πενιχρές ετήσιες πιστώσεις, έχουν ελάχιστο αριθμό εργαζομένων, 160! συνολικά πανελλήνια, και τα Εφορευτικά τους Συμβούλια είναι άμισθα. Οι συγχωνεύσεις δεν θα αποφέρουν κανένα όφελος για το κράτος. Αντίθετα, καταδικάζουν τις βιβλιοθήκες μας σε συρρίκνωση, και τελικά οδηγούν στην κατεδάφιση πολύπλευρων και μετρήσιμων υπηρεσιών και δράσεων, που με θυσίες προσφέρονται δωρεάν, για την πληροφόρηση, την ψυχαγωγία, τη μόρφωση του κοινωνικού συνόλου.
Γιατί άραγε απαξιώνονται οι Βιβλιοθήκες, ενεργοί πυρήνες παιδείας και πολιτισμού και αναφέρονται για συγχώνευση στην ίδια λίστα με οργανισμούς που το αντικείμενό τους έχει καταργηθεί; Από πού εκπορεύονται και τι εξυπηρετούν παρόμοιες ιδέες και "διαρροές"; Οποιαδήποτε βεβιασμένη απόφαση, που δε λαμβάνει υπόψη πραγματικά δεδομένα, τις προτάσεις των εργαζομένων, την κοινή λογική, είναι επιζήμια, άσκοπη και μας βρίσκει αντίθετους. Το ψήφισμα αυτό ψηφίσθηκε με την υπ΄ αριθμ. 205/2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Εδεσσας στη 17η συνεδρίαση της 28ης Ιουνίου 2013».

No comments: