Monday, August 19, 2013

Στον Θωμά Κοροβίνη απενεμήθη το Βραβείο Νίκου Θέμελη. Στην Ανδρο πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της απονομής

Μπασκόζος Γιάννης Ν., ΤΟ ΒΗΜΑ: 18/08/2013
Στον Θωμά Κοροβίνη απενεμήθη το Βραβείο Νίκου Θέμελη


Η θάλασσα ήταν το φυσικό  ντεκόρ, τα σκαλάκια της Θεοσκέπαστης Παναγιάς μεταμορφώθηκαν σε κερκίδες και το φεγγάρι στον ουρανό συμπλήρωνε τον φωτισμό  για μια εκδήλωση – παράσταση που έγινε στη Χώρα της Άνδρου το Σάββατο βράδυ στις 17 Αυγούστου. Ήταν η εκδήλωση απονομής του Βραβείου Νίκου Θέμελη   και  των βραβείων του λογοτεχνικού και φωτογραφικού διαγωνισμού μεταξύ των μαθητών της Άνδρου που οργάνωσε ο Δήμος Άνδρου σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό περιοδικό «Ο Αναγνώστης». Ήταν η δεύτερη χρονιά που γινόταν αυτή η εκδήλωση, χρονιά που, όπως εκτιμούσαν οι ντόπιοι, θα έκρινε και τη συνέχεια της. Αγωνία υπήρχε και για την έκβαση των πυρκαγιών που μόλις πριν δύο μέρες είχαν κοπάσει και άναψαν και πάλι αργά το βράδυ στο άλλο μέρος του νησιού, μετά το πέρας της εκδήλωσης.

Η κριτική επιτροπή των Βραβείων του Αναγνώστη είχε προτείνει να βραβευτεί ο Θωμάς Κοροβίνης για το ιστορικό πεζογράφημά του «΄55» (εκδόσεις ΑΓΡΑ). Οι  ηθοποιοί  Μάνος Γιούργος και Γεωργία Δεληγιαννοπουλου παρουσίασαν με ευαισθησία ένα απόσπασμα από το έργο του Κοροβίνη ενώ η κριτικός λογοτεχνίας Κατερίνα Σχινά αιτιολόγησε την απόφαση της επιτροπής να βραβευθεί το «΄55».
Ο συγγραφέας πήρε με συγκίνηση το βραβείο του – ένας πίνακας ζωγραφικής του ντόπιου καλλιτέχνη Κώστα Γαρυφάλλου - από τα χέρια του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη και αναφέρθηκε στο πώς έγραψε αυτό το μυθιστόρημα, όντας δάσκαλος διορισμένος στην Κωνσταντινούπολη. Για την περίσταση είχε συνθέσει ένα τραγούδι που το ερμήνευσε  α καπέλα.
Βραβεία κι έπαινοι δόθηκαν στους μαθητές που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό. Πρώτευσαν τα κορίτσια και οι μαθητές του δημοτικού. Τα κείμενά τους άλλοτε σοβαρά κι άλλοτε σκωπτικά έδωσαν μια χαρούμενη διάθεση στην ατμόσφαιρα. Η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία γεμάτη βαλς και ταγκό  όπου πρωταγωνιστούσε το ακορντεόν και το βιολί με προεξάρχουσα την Ευανθία Ρεμπούτσικα, ιδανικό τέλος για μια βραδιά με πάρα πολύ κόσμο που έμειναν μέχρι τέλος για να χειροκροτήσουν βραβευμένους και μουσικούς.

No comments: