Thursday, May 19, 2011

"Ο Φίλιπ Ροθ επαναλαμβάνεται για χρόνια” διαμαρτύρεται κριτής του βραβείου Μπούκερ

Παραιτήθηκε η κριτής Κάρμεν Καλίλ από την τριμελή επιτροπή του Διεθνούς Βραβείου Μπούκερ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χθεσινή βράβευση του Φίλιπ Ροθ. 

“Γράφει ξανά και ξανά το ίδιο θέμα, σχεδόν σε κάθε του βιβλίο. Είναι λες και κάθεται στο πρόσωπο σου και δεν σε αφήνει να ανασάνεις.” δήλωσε για τον Φίλιπ Ροθ, η συγγραφέας και εκδότρια Κάρμεν Καλίλ, δηλώνοντας παραίτηση από την τριμελή κριτική επιτροπή που βράβευσε χθες τον Αμερικανό συγγραφέα με το Διεθνές Βραβείο Μπούκερ. “Δεν τον κατατάσσω καν στους συγγραφείς” συνέχισε “ξεκαθαρίζω ότι δεν θα τον έβαζα καν στη μακρά λίστα υποψηφίων και είμαι έκπληκτη που έμεινε, αφού ήταν ο μόνος που δεν θαυμάζω, ενώ οι υπόλοιποι ήταν υπέροχοι”.


Μίλησε ακόμα για τις δυσλειτουργίες που έχει μια κριτική επιτροπή με μόνο τρία μέλη, υποσχέθηκε να εξηγήσει περισσότερο την απόφαση της στο Guardian Review του Σαββάτου 21 Μαΐου, ενώ πρόσθεσε ότι ο Ροθ μπορεί να φτάνει τα εσώψυχα των άλλων δύο (αρσενικών) μελών της κριτικής επιτροπής, αλλά σίγουρα όχι τα δικά της, λέγοντας  “ο Βασιλιάς είναι γυμνός:σε 20 χρόνια από τώρα κανείς δεν θα διαβάζει τον Φίλιπ Ροθ”. 
Για το ίδιο θέμα
Στον Φίλιπ Ροθ το διεθνές βραβείο Μπούκερ του 2011
Οταν ένα Νόμπελ «έθαβε» τον Ροθ
Ροθ αναλυόμενος

No comments: