Saturday, May 7, 2011

«Όταν οι ιδέες εξεγείρονται»

  • 8η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
«Η διακυβέρνηση της χώρας επί του καθεστώτος Χόσνι Μουμπάρακ γινόταν από μία συμμορία ληστών, η οποία προέβαινε σε εγκληματικές ενέργειες. Κάθε μέρα που περνά, συνειδητοποιεί κανείς το μέγεθος της κλοπής», είπε ο Αιγύπτιος συγγραφέας Μπαχάα Τάχερ, σήμερα το πρωΐ, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Όταν οι ιδέες εξεγείρονται», που πραγματοποιείται στην 8η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Ο τιμημένος με το Διεθνές Βραβείο Αραβικού Μυθιστορήματος (Arabic Booker), το Βραβείο Ναγκίμπ Μαχφούζ  και το Διεθνές Βραβείο Καβάφη συμμετείχε από την πρώτη μέρα (25 Ιανουαρίου) στις διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος  του λαομίσητου καθεστώτος.  Μάλιστα  απεκάλυψε ότι κόντεψε να πεθάνει από δύσπνοια, μετά από ρίψη αμέτρητων δακρυγόνων.  «Είμαι και γέρος άνθρωπος!», σχολίασε με χιουμοριστική διάθεση. 
«Ο Μουμπάρακ ενεργοποίησε πληρωμένους τραμπούκους και ένοπλες συμμορίες,  που πυροβολούσαν στο ψαχνό», θυμήθηκε. Το μήνυμα που άφησε η αιγυπτιακή επανάσταση, και πριν από αυτή,  η τυνησιακή, συμπυκνώνεται, κατά τον Μπαχάα Τάχερ, στο μήνυμα «’Η θα ζήσουμε ή θα πεθάνουμε. Αυτό  είναι το όνειρο κάθε επαναστάτη».

Διαβάστε ακόμα:

No comments: