Thursday, May 19, 2011

Εγκαινιάστηκε το νέο κεντρικό βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη

Μουσικοί ρυθμοί πάρτι αλλά και διαμαρτυρίες για απολύσεις, στην τελετή για το καινούριο κατάστημα
  • ΤΟ ΒΗΜΑ: 18/05/2011
Εγκαινιάστηκε το νέο κεντρικό βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη
Εικόνα του νέου βιβλιοπωλείου Ελευθερουδάκη στην οδό Πανεπιστημίου 11, στην Αθήνα

Δίνοντας το σύνθημα να ανέβουν τα ηλεκτρονικά ρολά εγκαινίασαν στις 6.30 το απόγευμα της Τετάρτης η Μαρίνα και η Σοφίκα Ελευθερουδάκη το νέο κεντρικό κατάστημα των βιβλιοπωλείων Ελευθερουδάκη, τη «ναυαρχίδα» τους όπως λένε, στην οδό Πανεπιστημίου 11, μόλις έξι αριθμούς πιο κάτω από το παλιό οκταώροφο κατάστημα της Πανεπιστημίου 17. Είναι ο πιο πρόσφατος σταθμός στην πορεία των βιβλιοπωλείων Ελευθερουδάκη, που ξεκίνησε το 1898, όταν ο Κώστας Ελευθερουδάκης αγόρασε το παλαιότερο τότε διεθνές βιβλιοπωλείο της Αθήνας των Beck και Barth. Το 1906 το βιβλιοπωλείο μεταφέρθηκε στην πλατεία Συντάγματος, το 1962 μετακόμισε στη οδό Νίκης και το 1995 εγκαινιάστηκε το πολυώροφο κατάστημα στην οδό Πανεπιστημίου.


Τα εγκαίνια εξελίχθηκαν σε πάρτι με μουσική σε ζωηρούς ρυθμούς, ενώ οι παρευρισκόμενοι περιδιάβαιναν στους νέους χώρους. Λιτό και σε ύφος βιομηχανικό, το νέο κατάστημα στα χρώματα του άσπρου και του μαύρου, του καφέ και του κίτρινου, με άνετους καναπέδες και αρκετά τραπέζια αναγνωστηρίου, αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα. Στον ημιώροφο όροφο κάτω από την τσιμεντένια οροφή με τις εμφανείς σωληνώσεις βρίσκεται η ξενόγλωσση λογοτεχνία και τα ταξιδιωτικά, μικρή αίθουσα προβολών και στο κέντρο του χώρου ένα πιάνο με ουρά που θα συνοδεύει μουσικά διάφορες εκδηλώσεις. Στους άνετους χώρους του, που μύριζαν ακόμη φρέσκια μπογιά, εκτός από βιβλία και περιοδικά το βιβλιοπωλείο προσφέρει στους αναγνώστες την υπηρεσία BooksPlus για αναζήτηση ποικίλων πληροφοριών και τη δυνατότητα στιγμιαίας εκτύπωσης βιβλίου μέσω με το μηχάνημα Espresso Book Machine.

Παρούσες στα εγκαίνια ήταν τέσσερις θηλυκές γενιές Ελευθερουδάκηδων: Η Βιργινία Ελευθερουδάκη, σύζυγος του Γιώργου, γιου του ιδρυτή Κώστα Ελευθερουδάκη, με τις κόρες της Μαρίνα και Σοφίκα και τη συνονόματη εγγονή της.
Την ίδια ώρα, ομάδα περίπου σαράντα ατόμων του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής –οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στην οδό Πανεπιστημίου απέναντι από το κατάστημα κρατώντας πανό– προχώρησαν προς την είσοδο του καταστήματος επί της οδού Αμερικής φωνάζοντας συνθήματα για απολύσεις εργαζομένων στα βιβλιοπωλεία της αλυσίδας Ελευθερουδάκη. Τα εγκαίνια διεξήχθησαν κανονικά. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος και πολλοί εκδότες, συγγραφείς και καλλιτέχνες.

No comments: