Tuesday, May 3, 2011

Η Ελλάδα διαβάζει…

8η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
5 έως 8 Μαΐου
Την έναρξη σε δύο ημέρες της 8ης διοργάνωσης της ΔΕΒΘ ανακοίνωσαν ο Προεδρος του ΕΚΕΒΙ κ. Τάκης Θεοδωρόπουλος και η Διεθύντρια κα Κατρίν Βελισσάρη παρουσιάζοντας το πλούσιο πρόγραμμά της καθώς και ο Πρόεδρος της  HELEXPO κ. Πάρις Μαυρίδης. Μίλησαν ακόμη: ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας & Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας,
 ο Γ. Διευθυντής ΕΡΤ 3 Κώστας Μπλιάτκας και ο Αντιπρόεδρος της HELEXPO και του ΣΕΚΒΕ Γιώργος Μαραντέλος.

Η όγδοη διοργάνωση
της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης αποτελεί,
για μία ακόμη χρονιά,
το σημαντικότερο ραντεβού
για τον κόσμο του βιβλίου
.


Η 8η ΔΕΒΘ θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 8 Μαΐου, στα περίπτερα 13 και 15 της HELEXPO, με την οργανωτική φροντίδα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) και του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, της Helexpo, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών και σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου.
Για τέσσερις ημέρες η Θεσσαλονίκη θα γίνει η «πρωτεύουσα του βιβλίου»: τον έντονο πολιτιστικό χαρακτήρα της Έκθεσης επιβεβαιώνουν οι περισσότεροι από 190 συγγραφείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και εκπρόσωποι του εκδοτικού κλάδου από 23 χώρες, που θα δηλώσουν «παρών» στην παρουσίαση της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής, σε συζητήσεις κι ομιλίες γύρω από τη λογοτεχνική δημιουργία, όπως και σε παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. 
Με περίπτερο συμμετέχουν οι χώρες: Αίγυπτος, Γαλλία, Γερμανία, Εσθονία, Ινδία, Ισλανδία, Ισπανία (χώρα των Βάσκων και Καταλονία), Ισραήλ, Ιταλία, Κίνα, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Μαρόκο,  Ουαλία, Ουγγαρία, Πολώνια, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σερβία, Τουρκία, Τσεχία. 
Ενώ οι προσκεκλημένοι ξένοι συγγραφείς θα εκπροσωπήσουν τις χώρες: Αγγλία, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Αλγερία, Ελβετία, Ιταλία, Ισραήλ, Λίβανος, Πακιστάν, Σερβία, Συρία, Τουρκία, Τυνησία.
Το βιβλιόφιλο κοινό θα έχει τη δυνατότητα να διαπιστώσει ότι βρίσκεται στην «καρδιά» της επικαιρότητας μέσα από ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στη Μέση Ανατολή και στις χώρες του Μαγκρέμπ (με τίτλο «Όταν οι ιδέες εξεγείρονται...»), γύρω από τη διακίνηση ιδεών σε συνάρτηση με τις πολιτικές-κοινωνικές εξελίξεις στην περιοχή, αλλά και μια θεματική κι ένα διεθνές συνέδριο για το μείζον θέμα «Βιβλίο και Εκπαίδευση» στη σημερινή ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα. 

Το πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα (170 εκδηλώσεις) καλύπτει κάθε ηλικία και γούστο. Δίνει το προβάδισμα στην πνευματική δημιουργία, στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, στη γενικότερη σύνδεση του βιβλίου με βασικά ερωτήματα του σύγχρονου σκεπτόμενου ανθρώπου. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα λειτουργήσουν η παραδοσιακή Παιδική Γωνιά και η Εφηβική Γωνιά, η Γωνιά των Εκπαιδευτικών και Γονέων, το Περίπτερο «Οδυσσέας Ελύτης», η Γωνιά των Περιοδικών και η Γωνιά των Νέων Τεχνολογιών, ο Περίπατος Πολιτισμού με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονία – Θράκη 2007-2013 του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ).
  • Φεστιβάλ «Μέση Ανατολή – Όταν οι ιδέες εξεγείρονται...»
Η τρέχουσα επικαιρότητα σε 9 χώρες του ευρύτερου μεσογειακού κόσμου θα ξεδιπλωθεί μέσα από τη ματιά φημισμένων συγγραφέων-διανοουμένων. Το Φεστιβάλ με τίτλο «Μέση Ανατολή – Όταν οι ιδέες εξεγείρονται» περιλαμβάνει συζητήσεις, παρουσιάσεις, ομιλίες και στρογγυλά τραπέζια όπου οι προσκαλεσμένοι λογοτέχνες θα αναφερθούν στα γεγονότα που συνεχίζονται καθημερινά όσο και στην πολιτισμική παραγωγή, τη λογοτεχνία και τις ιδέες που βρίσκονται σε συνεχή εξέλιξη. Ειδικά για τον Αιγύπτιο νομπελίστα συγγραφέα Ναγκίμπ Μαφχούζ (ο μόνος συγγραφέας του αραβικού κόσμου που έχει πάρει το βραβείο Νόμπελ) έχει οργανωθεί ένα ειδικό αφιέρωμα.
Στην 8η ΔΕΒΘ θα παραβρεθούν οι: Ταρίκ Αλί (Πακιστάν – Ηνωμένο Βασίλειο), Σάλουα Αλ Ναΐμι (Συρία), Γιοάνες Γκεμπρεγκεόργκις (Αιθιοπία), Γκαμάλ Γιτάνι (Αίγυπτος), Νταβίντ Γκρόσμαν (Ισραήλ), Ντενίζ Καβουκτσούογλου (Τουρκία), Τουνά Κιρεμιτσί (Τουρκία), Χόντα Μπαρακάτ (Λίβανος), Σοφί Μπεσί (Τυνησία), Μπουαλέμ Σανσάλ (Αλγερία), Μαλέκ Σεμπέλ (Αλγερία), Μπαχά Ταχέρ (Αίγυπτος) και Σούμπχι Χαντίντι (Συρία).
To Φεστιβάλ Μέσης Ανατολής εντάσσεται στο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού «Θεσσαλονίκη, Σταυροδρόμι Πολιτισμών».
[Επισυνάπτεται το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Μέσης Ανατολής]
  • Θεματική έκθεση και διεθνές συνέδριο «Βιβλίο και εκπαίδευση: τι πρέπει να αλλάξει;»
Οι προοπτικές του εκπαιδευτικού συστήματος, οι συσχετισμοί του βιβλίου με τη σχολική πρακτική, ο προβληματισμός γύρω από τη βελτίωση της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η ανάλογη εμπειρία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου που οργανώνεται από το ΕΚΕΒΙ με τη συμμετοχή ειδικών από Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Νορβηγία και Φινλανδία. Παράλληλα, στον ειδικό χώρο της θεματικής θα λειτουργήσει έκθεση εκπαιδευτικών βιβλίων (περίπου 500 τίτλοι). Οι επισκέπτες θα έχουν μια επιπλέον ευκαιρία να παρακολουθήσουν συνοπτικά την ιστορική πορεία του ελληνικού σχολείου μέσα από δύο εικαστικές προτάσεις: α. η έκθεση φωτογραφιών της Βούλας Παπαϊωάννου και του Δημήτρη Χαρισιάδη, που προσφέρει το Μουσείο Μπενάκη με την αφορμή της φετινής θεματικής, β. η έκθεση παλαιών αναγνωστικών, του 19ου κα αρχών του 20ού αιώνα, σε ειδικές προθήκες (προσφορά από τη συλλογή του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών – Ίδρυμα Μανόλης Τριανταφυλλίδης). 
[Επισυνάπτεται το πρόγραμμα εκδηλώσεων της θεματικής «Βιβλίο και Εκπαίδευση»]
  • Το «στίγμα» των συγγραφέων
Εκτός από τους προσκεκλημένους λογοτέχνες στο πλαίσιο του Φεστιβάλ για τη Μέση Ανατολή και το Μαγκρέμπ, στην 8η ΔΕΒΘ θα παραβρεθούν επίσης συγγραφείς: από την Αγγλία, ο RichardStoneman θα παρουσιάσει το βιβλίο του «Αλέξανδρος ο Μέγας» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Τόπος, από την Ελβετία, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας NickolasVerdan θα παρουσιάσει το βιβλίο του «Το Ραντεβού στη Θεσσαλονίκη» (Le rendez-vous de Thessalonique) (εκδόσεις Χαραμάδα), από την Ιταλία, οι συγγραφείς PaoloMaranca και RaffaellaNarni θα παρουσιάσουν «Τα μυστήρια του Χρόνου» (Ellenico) (σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο), από τη Σερβία, ο BajacVladislav θα μιλήσει για το βιβλίο του «Χαμάμ Βαλκάνια» μαζί με τον συγγραφέα και πρόεδρο Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ Τάκη Θεοδωρόπουλο και τη συγγραφέα Έλενα Χουζούρη (εκδόσεις Κέδρος).
Και σ’ ό,τι αφορά τις ελληνικές συμμετοχές, 110 λογοτέχνες θα δώσουν το δικό τους στίγμα στη σύγχρονη ελληνική γραμματεία αλλά και 60 συγγραφείς και εικονογράφοι παιδικού και εφηβικού βιβλίου θα πλαισιώσουν το πρόγραμμα εκδηλώσεων για παιδιά και εφήβους. 
[Επισυνάπτεται λίστα με τα ονόματα όλων των συμμετεχόντων συγγραφέων]
  • Η Παιδική και η Εφηβική Γωνιά: δύο σημεία αναφοράς στην 8η ΔΕΒΘ
Οι 76 εκδηλώσεις για παιδιά και εφήβους (62 και 14 αντίστοιχα) αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον στους χιλιάδες μαθητές σε οργανωμένες επισκέψεις από 30 σχολεία της Θεσσαλονίκης και των όμορων νομών (Πέμπτη και Παρασκευή) αλλά και το Σαββατοκύριακο που πλημμυρίζουν τους χώρους της Έκθεσης με τη συνοδεία των γονιών τους. Στόχος είναι η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, η επαφή τους με τον κόσμο του βιβλίου σε συνάρτηση με τα ενδιαφέροντά τους, αλλά και η γνωριμία τους με συγγραφείς και εικονογράφους. Στην Παιδική Γωνιά, οι μικροί βιβλιόφιλοι θα περιηγηθούν στις ηλεκτρονικές σελίδες του «Μικρού Αναγνώστη» (του πρώτου κόμβου για παιδιά του ΕΚΕΒΙ), θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό «Αν ήμουν εικονογράφος» (ηλικίες: 6-12 ετών), θα βρεθούν στον Τοίχο των εικονογράφων, στην έκθεση εικονογράφησης «Μίλα, μη φοβάσαι» και στο Περίπτερο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Επιπλέον, στην Εφηβική Γωνιά -που έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με την αλυσίδα βιβλιοπωλείων IANOS- προβλέπονται εργαστήρια για γκράφιτι, μουσική ραπ, ομιλίες, παρουσιάσεις με νεανικά θέματα.
[Επισυνάπτεται το Πολιτιστικό Πρόγραμμα Εκδηλώσεων ]

  • Περίπτερο «Οδυσσέας Ελύτης»
Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη και με την κήρυξη του «Έτους Ελύτη 2011» από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το ΕΚΕΒΙ οργανώνει ένα ειδικό αφιέρωμα με έκθεση μελετημάτων σχετικών με το έργο του, των ποιητικών συλλογών, των πεζών κειμένων, των δοκιμίων και των μεταφράσεών του. Οι επισκέπτες του περιπτέρου θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν μιαν οθόνη ανάγνωσης με την αφή ενώ ακόμη θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ντοκιμαντέρ που έχουν παραχωρηθεί από την ΕΡΤ από παλαιότερα τηλεοπτικά αφιερώματα στον ποιητή. Στον χώρο θα υπάρχουν cd με μελοποιημένα ποιήματα και ποιήματα που αναγιγνώσκει ο ίδιος ο Οδυσσέας Ελύτης. Η «περιήγηση» στον ελυτικό κόσμο θα γίνει με φωτογραφικό και αρχειακό υλικό που στοιχειοθετούν την εργοβιογραφία του.

  • Περιήγηση στη Γωνιά των Περιοδικών
Τα λογοτεχνικά περιοδικά, έντυπα και ηλεκτρονικά, αποτελούν ένα «μωσαϊκό» της συγγραφικής δραστηριότητας. Θα παρουσιαστούν τα πρόσφατα τεύχη τους σε καλαίσθητες προθήκες αλλά και σε μεγάλη οθόνη με σύνδεση στο Διαδίκτυο. Επίσης θα διανέμονται δωρεάν παλαιότερα αντίτυπα στη διάρκεια του τετραημέρου. Έχει προγραμματιστεί μια συζήτηση με εκδότες και διευθυντές περιοδικών [Κυριακή 8 Μαΐου, 14:00-15:30, Φιλολογικό Καφενείο, περ. 13] με αφορμή την εισδοχή της ψηφιακής τεχνολογίας στον χώρο του βιβλίου.

  • Η Γωνιά των Νέων Τεχνολογιών
Νέα ηλεκτρονικά προϊόντα και αντικείμενα στον χώρο της ανάγνωσης (e-books) δίνουν το προβάδισμα στη συζήτηση για το μέλλον του βιβλίου. Θα παρουσιαστούν συσκευές (εταιρεία ITisART) αλλά και θα γίνουν συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας (εταιρεία Μyebooks) με γνώμονα την παρακολούθηση των σχετικών εξελίξεων στην εκδοτική αγορά. Σ’ αυτό το πνεύμα έχει οργανωθεί ανάλογη συζήτηση στο διεθνές συνέδριο «Βιβλίο και εκπαίδευση: τι πρέπει να αλλάξει;». 
Τους επισκέπτες της Έκθεσης θα υποδέχεται στην είσοδο του περιπτέρου 15 η «Γωνιά των Νέων Τεχνολογιών» της αλυσίδας Public, που θα παρουσιάζει όλες τις συσκευές ψηφιακής ανάγνωσης που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.
  • Περίπατος Πολιτισμού με τον Δήμο Θεσσαλονίκης
Πρωτότυπη ιδέα, ελκυστική και αποδοτική: το κοινό της Έκθεσης μπορεί να συνδυάσει τη βόλτα στην πόλη με μια πολιτιστική διαδρομή με ενδιαφέρουσες λογοτεχνικές και εικαστικές προτάσεις, η οποία περιλαμβάνει το Δημαρχειακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό, το Βυζαντινό και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με τερματισμό τον χώρο της ΔΕΒΘ. Στο κτήριο του δημαρχείου θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας (theSOULoniki loves to read) με πορτρέτα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων.
Επιπλέον, με τη συνεργασία των πολιτιστικών φορέων της Θεσσαλονίκης, ένα ευρύτερο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, δράσεων και χάπενιγκ εντός και εκτός των τειχών της Έκθεσης διαχέει το μήνυμα της γιορτής σε όλη την πόλη και προσκαλεί το κοινό να δώσει το «παρών».
[Επισυνάπτεται αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Περίπατος Πολιτισμού» και όλων των παράλληλων εκδηλώσεων]
  • Παράλληλες επαγγελματικές εκδηλώσεις
Δύο συναντήσεις επαγγελματικού χαρακτήρα θα λάβουν χώρα στη διάρκεια του τετραημέρου: α. η ημερίδα εκδοτών με τίτλο «Στρατηγικές ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού της εκδοτικής επιχείρησης στην Ελλάδα» (Σάββατο 7 Μαΐου, 11:30-15:00, συνεδριακό κέντρο Ν. Γερμανός), β. ημερίδα βιβλιοπωλών με τίτλο «Η βιβλιοπωλική αγορά και ζήτηση. Οι προοπτικές, οι επιρροές και το μέλλον της αγοράς» (Κυριακή 8 Μαΐου, 11:30-15:00, συνεδριακό κέντρο Ν. Γερμανός).

-Τα εγκαίνια της 8ης ΔΕΒΘ θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 5 Μαΐου, στις 20.00, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλου Γερουλάνου.
Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του «Φεστιβάλ Μέσης Ανατολής» (περίπτερο 15) με παρουσιαστές του ηθοποιούς Δημήτρη Καρτόκη και Έρικα Μπίγιου σε κείμενο του συγγραφέα Σάκη Σερέφα.
Την τελετή θα πλαισιώσει μουσικά η Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης με παραδοσιακούς ήχους και ακούσματα.

Ένα μεγάλο πάρτι δρόμου θα λάβει χώρα αμέσως μετά τα εγκαίνια της Έκθεσης, με τη συμμετοχή Ελλήνων συγγραφέων οι οποίοι θα «πάρουν τη σκυτάλη» ως d.j., στον υπαίθριο χώρο του δημαρχείου.
  • «Η Θεσσαλονίκη διαβάζει» στα ερτζιανά
Σε συνεργασία με δύο ραδιόφωνα της πόλης, το πολιτιστικό 9.58 της ΕΡΤ και το Ράδιο 9.45 Θεσσαλονίκη, που κατέχει σταθερά τις πρώτες θέσεις στις ακροαματικότητες, το ΕΚΕΒΙ διοργανώνει τον ραδιοφωνικό διαγωνισμό «Η Θεσσαλονίκη διαβάζει» με έπαθλο βιβλία, που προσφέρουν οι εκδότες. Οι νικητές του διαγωνισμού που διεξάγεται καθημερινά μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής, θα παραλαμβάνουν το δώρο τους από τα περίπτερα των εκδοτών μέσα στην Έκθεση.
  • Χρήσιμες πληροφορίες:
-Δωρεάν είσοδος όπως κάθε χρόνο
-Ωρες λειτουργίας ΔΕΒΘ:
Πέμπτη 15:00 – 21:00, Παρασκευή & Κυριακή: 10:00 – 21:00, Σάββατο 10:00 – 22:00
-Τόπος: στα περίπτερα 13, 15 και 8 (συνεδριακό κέντρο Ν. Γερμανός) της HELEXPO
-Φιλολογικό Καφενείο: Ένας χώρος χαλάρωσης για διάβασμα, κουβέντα και δωρεάν καφέ, για τους «περιηγητές» της Έκθεσης προτού συνεχίσουν στους χώρους της Έκθεσης.
-Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα εκδηλώσεων της 8ης ΔΕΒΘ θα βρείτε στον κόμβο: http://www.thessalonikibookfair.com/
  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) / Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού
HELEXPO / Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ)
Σε συνεργασία:
Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ)
To Φεστιβάλ Μέσης Ανατολής εντάσσεται στο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού «Θεσσαλονίκη, Σταυροδρόμι Πολιτισμών».

No comments: