Friday, May 21, 2010

Απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού στον Π. Τατσόπουλο

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο σημειώνει ότι πληροφορήθηκε τα περί παραίτησης του κ. Τατσόπουλου από τη θέση του αντιπροέδρου του Ε.ΚΕ.ΒΙ από το Facebook και δημοσιογραφικές πηγές και ότι ουδέποτε αυτή υπεβλήθη γραπτώς. Παράλληλα διαψεύδει τους ισχυρισμούς ότι ζήτησε να γίνουν απολύσεις και αρνείται τις αιτιάσεις ότι υπάρχει πρόθεση κατάργησης του Κέντρου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται αναλυτικά:

"Ο κ. Τατσόπουλος είχε ασμένως αποδεχθεί την πρόταση που του έγινε τον Μάρτιο να αναλάβει χρέη Αντιπροέδρου στο νέο Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, εν γνώσει του γεγονότος ότι η δημοσιονομική κρίση επηρεάζει αναπόφευκτα την κρατική χρηματοδότηση προς όλους τους εποπτευόμενους φορείς.

Σημειωτέον ότι ο κ. Τατσόπουλος δεν είχε παραστεί ούτε στην πρόσφατη συνάντηση του Δ.Σ. του Ε.ΚΕ.ΒΙ. με τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλο Γερουλάνο, όπου συζητήθηκαν αναλυτικά ζητήματα σχετικά με το Κέντρο και την εθνική πολιτική βιβλίου.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ουδέποτε ζήτησε από το Δ.Σ. οποιουδήποτε εποπτευόμενου οργανισμού να προβεί σε απολύσεις, όπως ισχυρίζεται ο κ. Τατσόπουλος ότι διεμηνύθη στο Δ.Σ. του Ε.ΚΕ.ΒΙ.

Το μόνο που διευκρινίζεται παγίως σε κάθε νέο Δ.Σ. όταν αναλαμβάνει καθήκοντα είναι ότι θα πρέπει να κινηθεί αυστηρά μέσα στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του.

Σε ό,τι αφορά την καταγγελία του κ. Τατσόπουλου περί πρόθεσης κατάργησης ή συρρίκνωσης του Ε.ΚΕ.ΒΙ., το ΥΠ.ΠΟ.Τ. επισημαίνει ότι προφανώς δεν είναι αυτή η πρόθεσή του και θυμίζει ότι ήδη έχει δρομολογήσει κατάργηση οργανισμού (Ε.ΚΕ.ΘΕ.Χ.) ή συγχώνευση οργανισμών (ΟΠΕΠ -ΤΑΠΑ, Κ.Θ.Β.Ε.- Όπερα Θεσσαλονίκης), όταν αυτό κρίθηκε σκόπιμο.

Αντιθέτως, το ΥΠ.ΠΟ.Τ. βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τη νέα ηγεσία του Ε.ΚΕ.ΒΙ. από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων της.

Σε ό,τι αφορά στην αναφορά του κ. Τατσόπουλου σε περικοπή της χρηματοδότησης του Ε.ΚΕ.ΒΙ. κατά 35%, αναρωτιόμαστε με βάση ποια δεδομένα κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα, δεδομένου ότι το Ε.ΚΕ.ΒΙ. και οι δραστηριότητες που άπτονται του χώρου του βιβλίου (Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, Πρόγραμμα επιδότησης μεταφράσεων, συμμετοχή της Ελλάδας στις Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου του εξωτερικού κ.ά.) επιχορηγούνται από περισσότερες της μίας πηγές χρηματοδότησης από πλευράς ΥΠ.ΠΟ.Τ.

No comments: