Thursday, May 13, 2010

Επίτιμος διδάκτορας στο ΑΠΘ ο Αντόνιο Ταμπούκι

Μια από τις πιο σημαντικές και αντιπροσωπευτικές πένες της Ευρώπης τον Ιταλό συγγραφέα Αντόνιο Ταμπούκι, αναγορεύει σε Επίτιμο Διδάκτορά του το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ "ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς του στις ανθρωπιστικές σπουδές". Η τελετή αναγόρευσης θα γίνει αύριο στις 7.30 στην Αίθουσα Τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Στη διάρκεια της τελετής ο Αντόνιο Ταμπούκι θα μιλήσει «Το νήμα της Ανησυχίας. Μια διαδρομή στη λογοτεχνία του 20ού αιώνα από τον Desassossego (Ανήσυχο) του Pessoa, στην «τύψη» του Gadda, στην «οργή» του Pasolini». Γνωστό τοις πάσοι ότι ο Ταμπούκι είναι από τους πρώτους μελετητές του Πεσσόα και των ετερωνύμων του, και μεταφραστής του στα ιταλικά. Ο Πεσσόα του Ταμπούκι, όπως σημειώνει ο Έλληνας μεταφραστής του Ανταίος Χρυσοστομίδης, "δεν είναι ο ιδιότυπος και ολίγον σχιζοειδής ποιητής άλλων αναλυτών, αλλά ένας βασανισμένος άνθρωπος ο οποίος διαρκώς αναζητούσε νέες μορφές έκφρασης για τα πολλαπλά εγώ του".

Η πνευματική δημιουργία του Αντόνιο Ταμπούκι αποτελεί ένα πολύτιμο κομμάτι της ευρωπαϊκής γραμματείας, προβάλλει στο διεθνή χώρο όχι μόνο την ευρωπαϊκή λογοτεχνία αλλά και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό καθώς επίσης, αξίες και ιδανικά που συμβάλλουν ουσιαστικά στη διαμόρφωση ύφους στο κοινό που τον προσεγγίζει. Η πολυσχιδής δράση του αριστερού Ιταλού συγγραφέα στο κοινωνικό γίγνεσθαι τον καθιστά μία προσωπικότητα που έχει συμβάλλει ιδιαίτερα στην προώθηση της ελεύθερης ευρωπαϊκής έκφρασης. Ο Αντόνιο Ταμπούκι δεν διστάζει να σχολιάσει τη διεθνή επικαιρότητα δηλώνοντας «Σκέπτομαι, μεταξύ άλλων, ότι οι Ευρωπαίοι που μπορούν να ξοδέψουν λίγα χρήματα για διακοπές θα έπρεπε φέτος να τα ξοδέψουν στην Ελλάδα».

No comments: