Wednesday, February 6, 2013

H Ιφιγένεια Θεοδώρου στα σταυροδρόμια της Μέσης Ανατολής. Παρουσιάστηκε στον «Ιανό» το νέο της βιβλίο «Γεύση της Ερήμου»


[Λυμπεροπούλου Κατερίνα, ΤΟ ΒΗΜΑ, 6/2/2013]. Ενα οδοιπορικό στα σταυροδρόμια της Μέσης Ανατολής και στην απεραντοσύνη της ερήμου αποτελεί η «Γεύση της Ερήμου», το νέο καινούργιο βιβλίο της Ιφιγένειας Θεοδώρου από τις εκδόσεις Πατάκη που παρουσιάστηκε την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» από το συγγραφέα και δημοσιογράφο Χρήστο Οικονόμου και το δημοσιογράφο Αντώνη Παπαγιαννίδη.


 Το 1883 η εκκεντρική Αγγλίδα Τζέιν Ντίγκμπι, απογοητευμένη από θυελλώδεις έρωτες και τρία διαζύγια, ταξιδεύει στη Μέση Ανατολή κατά τα πρότυπα των Ευρωπαίων περιηγητών του 19ου αιώνα. Καθ' οδόν προς την Παλμύρα ερωτεύεται τον σεϊχη Αλ Μεζράμπ, το συνοδό - μεταφραστή της, μυείται στη νομαδική ζωή των Βεδουίνων και μένοντας μαζί του γίνεται το σύμβολο του αντικομφορμισμού στην εποχή της. Στα χνάρια της, η Τζένη Ράλλη αναζητάει ένα αλλιώτικο ξεκίνημα. Στη Δαμασκό γνωρίζει τον Ρωμανό Καφαντάρη ο οποίος της αποκαλύπτει τη σύγχρονη τοιχογραφία της χώρας αλλά και την αέναη σύγκρουση που μαίνεται στη διχασμένη ψυχή του. Οι δυο τους βρίσκονται αντιμέτωποι με τις κάννες των όπλων αλλά και την αλήθεια που τους αποκαλύπτει ένα άγνωστο παρελθόν. Πόσο έτοιμοι είναι να αρπάξουν τη νέα ευκαιρία που τους παρουσιάζεται;

 ΄Εχοντας ζήσει στη Συρία, η συγγραφέας δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τόπο που διαδραματίζεται η ιστορία. Το έργο της είναι τελικά ελληνικό ή συριακό; «Είναι πολύ ελληνικό», μας απαντά η ίδια. «Μπορεί να έχει έντονη σχέση με τη Συρία, διέπεται, όμως, από ελληνικό πνεύμα. Και είναι μια καλή ευκαιρία για τους ΄Ελληνες να μάθουν ότι η χώρα αυτή είναι η... μακρινή Ελλάδα. ' Οταν βρέθηκα εκεί συνειδητοποίησα ότι πρόσωπα που θεωρούμε "δικά μας" εκείνοι τα θεωρούν επίσης "δικά τους" όπως για παράδειγμα ο Ρωμανός ο Μελωδός ή ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός. Οι αρχαίοι θησαυροί της Συρίας είναι τεράστιοι και έχουν μεγάλα σημάδια του ελληνικού πολιτισμού», μας λέει. Χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα έναν έρωτα που αναβιώνει ανάμεσα σε δύο παλιούς συμμαθητές, η συγγραφέας σκιαγραφεί με διακριτικότητα κι αγάπη για τη χώρα που τη φιλοξένησε μια κοινωνία στα πρόθυρα της έκρηξης λίγο πριν από την εμφύλια σύρραξη.

 «Το βιβλίο δεν θα έλεγα ότι είναι ερωτικό ή πολιτικό αλλά κοινωνικό», λέει η ίδια. «Είναι μια κοινωνική ιστορία που με πρόσχημα την αναβίωση του έρωτα δύο παλιών συμμαθητών ξετυλίγει το βαθύ παρελθόν της Συρίας και έρχεται σε επαφή με τη σημερινή Συρία και το λαό που βιώνει τραγικές καταστάσεις», λέει η συγγραφέας.

 Τελικά ο αναγνώστης, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, δεν αργεί να ανακαλύψει τα κοινά στοιχεία δύο χωρών και δύο λαών με πλούσιο πολιτιστικό παρελθόν και ένα δύσκολα διαχειρίσιμο παρόν. Και, επίσης σημαντικό, να βυθιστεί στα σοκάκια του κρυφού εαυτού του, εκεί που οι συμπτώσεις καιροφυλακτούν και η πραγματικότητα συναντά το παραμύθι.

No comments: