Wednesday, December 12, 2012

Πέθανε η ποιήτρια Μπίλη Βέμη. Στο έργο της ήταν συχνές οι αναφορές σε πρόσωπα και καταστάσεις της αρχαίας και της μεσαιωνικής ιστορίας


Ο κόσμος των ποιητών θρηνεί τον θάνατο της Μπίλης Βέμη, ποιήτριας και φιλολόγου, μιας εξαιρετικά διακριτικής και ευγενικής προσωπικότητας. Η Μπίλη Βέμη , γεννημένη στην Αθήνα το 1954, σπούδασε αρχαιολογία εδώ και συνέχισε με μεταπτυχιακά στη Σορβόννη, από όπου πήρε και το διδακτορικό της. Από το 1990, δίδαξε βυζαντινή αρχαιολογία και βυζαντινή τέχνη, με εφαρμογές στη μουσειακή εκπαίδευση, στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Βιβλία της: Νέλτο (1966),Ο κόκορας των θεμελίων (1971), Η σκουριά του Μεγαλέξανδρου (1978),Τοπίο που σε λένε ποίημα (1987), Φυτά του ύπνου (2000), Το δέντρο που το φέραν στο μουσείο (δίγλωσση έκδοση, 2003). Φρόντισε, μαζί με τον Γ. Κορδομενίδη, την έκδοση κειμένων του κινέζου ποιητή Χι Ουέι (2003).

Η Μπίλη Βέμη πρωτοεμφανίστηκε στη λογοτεχνία πολύ μικρή, στα δώδεκα χρόνια της. Έτσι, τα δυο πρώτα της βιβλία χαρακτηρίζονται από τον τρόπο θέασης του κόσμου μέσα από τα πηγαία συναισθήματα ενός κοριτσιού. Από το «Τοπίο που σε λένε ποίημα» και έπειτα περνούν στον λόγο της τα μονιμότερα θέματα που την απασχόλησαν, πλουτισμένα από τις συχνές της αναφορές σε πρόσωπα και καταστάσεις της αρχαίας και της μεσαιωνικής ιστορίας : η αγωνία για τη συντομία του χρόνου, η έλλειψη πληρότητας του ερωτικού βιώματος, η έντονη αίσθηση της οντολογικής μοναξιάς. 

Το Δ.Σ. της Εταιρείας Συγγραφέων με ανακοίνωσή του εκφράζει τη θλίψη του για την απώλεια της Μπίλης Βέμη και στέλνει συλλυπητήριο χαιρετισμό στους οικείους της. 

No comments: