Wednesday, December 12, 2012

Ο συγγραφέας του «Γόμορρα» αντιμέτωπος με τους παρ΄ολίγον δολοφόνους του Ξεκίνησε η δίκη των μαφιόζων που ήθελαν τη δολοφονία του Ρομπέρτο Σαβιάνο


Ο Ρομπέρτο Σαβιάνο, ο συγγραφέας που αποκάλυψε τις δραστηριότητες της οργάνωσης Καμόρα της Νάπολι στο βιβλίο του «Γόμορρα», ήρθε για πρώτη φορά αντιμέτωπος με τους ανθρώπους, οι οποίοι τέσσερα χρόνια πριν διέταξαν να τον σκοτώσουν. Ο χώρος ήταν μια αίθουσα δικαστηρίου. Ομως ούτε το παρ'ολίγον θύμα ούτε οι παρ'ολίγον θύτες ήταν εκεί: για λόγους ασφαλείας, επικοινωνούσαν μέσω ζωντανής τηλεοπτικής σύνδεσης!

Σε μια αυστηρά φρουρούμενη αίθουσα δικαστηρίου στη Νάπολι, ο 33χρονος συγγραφέας κοίταξε για πρώτη φορά στα μάτια, έστω και μέσω της οθόνης, δυο αρχινονούς της μαφιόζικης οργάνωσης, τον Φραντσέσκο Μπιντονιέτι και τον Αντόνιο Ιόβινε, τους οποίους είχε κατηγορήσει πως τον απειλούσαν με θάνατο. Ο Σαβιάνο έκανε μήνυση σε τέσσερα πρόσωπα: στους δυο «κάπο» [αρχηγούς] και στους δύο δικηγόρους τους, Μικέλε Σαντοναστάζο και Κάρμινε Ντ' Ανιέλο.Και οι τέσσερις είναι ήδη ισοβίτες και κρατούνται σε σωφρονιστικά καταστήματα μακριά από τη Νάπολι.

Σύμφωνα με τον ιταλό συγγραφέα, ο οποίος ζει υπό αστυνομική προστασία από τον Οκτώβριο του 2006 που κυκλοφόρησε το βιβλίο του, εκκρεμούσε εναντίον του «συμβόλαιο θανάτου» από το 2008, όταν η «οικογένεια» Καζαλέζι, η ισχυρότερη της ναπολιτάνικης μαφίας, σκόπευε να τον δολοφονήσει έως τα Χριστούγεννα της χρονιάς εκείνης. Τελικά, η απόπειρα εναντίον του δεν έγινε ποτέ, επειδή τον Σεπτέμβριο του 2008, ένα μέλος της Καμόρα μίλησε στην αστυνομία - και το κουβάρι της εντολήςγαι τη δολοφονία του Σαβιάνο άρχισε να ξετυλίγεται.

Οι δυο αρχινονοί, μαζί με το υψηλό στέλεχος της «οικογένειας» Καζαλέζι, Μικέλε Τζαγκάρια, εκτίουν ποινή ισόβιων δεσμών. Ο Τζαγκάρια, τελευταίος στη λίστα των επικίνδυνων καταζητούμενων της ναπολιτάνικης μαφίας που διέφευγε τη σύλληψη επί 16 χρόνια, πιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2011 στο κρησφύγετό του, ένα υπόγειο οχυρό στη γενέτειρά του Καζαπένα, στη Νότια Ιταλία, ενώ οι άλλοι δυο είχαν συλληφθεί το 2010.

Ο Μπιντονιέτι κατηγορείται για τις παράνομες δραστηριότητες της οικογένειας Καζαλέζι, συμπεριλαμβανομένων της παράνομης μεταφοράς - διάθεσης και ταφής μιας τεράστιας ποσότητας ( 800.000 τόνοι )  επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων σε διάφορες τοποθεσίες στη Νάπολι. Οι συνέπειες γιατο περιβάλλον είναι ανυπολόγιστες, ο υδροφόρος ορίζοντας έχει μολυνθεί ανεπανόρθωτα, τα κρούσματα καρκίνου «θερίζουν».  

Στο βιβλίο του «Γόμορρα», το οποίο έχει πουλήσει τέσσερα εκατομμύρια αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο, ο Σαβιάνο εξέθεσε κατά τρόπο αποκαλυπτικό και αφηγηματικά συναρπαστικό τις παράνομες δραστηριότητες της Καμόρα της Νάπολης, η οποία ευθύνεται για πάνω από 4.000 φόνους στην Ιταλία.

No comments: