Friday, September 7, 2012

Υποψήφιος για το Γκονκούρ ο Βασίλης Αλεξάκης


  • ΣΤΗ ΜΑΚΡΑ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ «12» Ο Βασίλης Αλεξάκης είναι υποψήφιος για το Βραβείο Γκονκούρ 2012, το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο της Γαλλίας.

Υποψήφιος για το Γκονκούρ ο Βασίλης Αλεξάκης
Ο Βασίλης Αλεξάκης είναι υποψήφιος για το Βραβείο Γκονκούρ 2012, το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο της Γαλλίας. Στη μακρά λίστα των δώδεκα υποψηφίων, που ανακοινώθηκε χθες, πρώτο βρίσκεται το όνομα του Ελληνα συγγραφέα που ζει στο Παρίσι από το 1968 και γράφει στα Γαλλικά. Ο τίτλος του βιβλίου του «L' enfant grec» («Το Ελληνόπουλο»), με το οποίο διεκδικεί το πολυπόθητο βραβείο, παραπέμπει σε αυτοβιογραφικά στοιχεία. Ο αφηγητής του, ο οποίος αναρρώνει από μια μεγάλη επέμβαση (ο συγγραφέας πέρασε πέρυσι μια μεγάλη περιπέτεια με την υγεία του), κάνει βόλτα με τις πατερίτσες στον κήπο του Λουξεμβούργου. Εκεί συνομιλεί με περαστικούς και εργαζομένους στον κήπο, αλλά νοσταλγεί τον κήπο των παιδικών του χρόνων στην Καλλιθέα. Νιώθει μοναξιά, αλλά του κρατούν συντροφιά αγαπημένοι ήρωες από τα πρώτα του αναγνώσματα, όπως οι Τρεις Σωματοφύλακες, ο Ταρζάν κ.ά. Ο θάνατος τον επισκέπτεται με τη μορφή μιας τεράστιας μαριονέτας.
Η Γαλλία έχει τιμήσει τον Βασίλη Αλεξάκη το 2007 με το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας. Ηταν ξανά υποψήφιος για το Γκονκούρ 2010 με το προηγούμενο μυθιστόρημά του «Η πρώτη λέξη», το οποίο κυκλοφορεί στα Ελληνικά από τον «Εξάντα», όπως όλα τα βιβλία του.
Υποψήφιοι για το βραβείο, ο νικητής του οποίου θα ανακοινωθεί στις 7 Νοεμβρίου, ενώ στις 30 Οκτωβρίου θα δημοσιοποιηθεί η βραχεία λίστα, είναι επίσης οι: Γκβεναέλ Ομπρί, Τιερί Μπενστινζέλ, Σεζ Μπραμλί, Πατρίκ Ντεμπίλ, Ζοέλ Ντικέ, Ματιά Ενάρντ, Ζερόμ Φεραρί, Γκασπάρ-Μαρί Ζανβιέ, Λίντα Λε, Τιερνό Μονενεμβό και Ζοΐ Σορμάν.

No comments: