Monday, September 10, 2012

Ο,τι δηλώσεις

Μπασκόζος Γιάννης Ν., ΤΟ ΒΗΜΑ: 09/09/2012
«ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, επώνυμη, πάμπλουτη, πτυχιούχος, όμορφη, ψηλή, καλλίγραμμη, με εξαιρετική προσωπικότητα, έξυπνη, κοινωνική, κάτοχος δύο πολυώροφων ακινήτων, μηνιαίως 10.000 ευρώ, βίλα Βούλα, εξοχικό, ΙΧ, επιθυμεί γνωριμία γάμου με κύριο ως 50 ετών, καλλιεργημένο, με σοβαρό και κατασταλαγμένο χαρακτήρα». Η αγγελία δεν είναι φανταστική. Δημοσιεύθηκε σε έγκριτη απογευματινή εφημερίδα, μεγάλης κυκλοφορίας, λίγους μήνες νωρίτερα. Θα σκεφτεί κανείς αμέσως πώς με τέτοια προσόντα μια κοπέλα δεν μπορεί μόνη της, χωρίς τη βοήθεια πρακτορείου, να συνάψει «γνωριμία γάμου»; Παρατηρεί επίσης κάποιος ότι δίπλα στα πνευματικά προσόντα (συγγραφέας, πτυχιούχος, έξυπνη) ακολουθούν τα σωματικά (ψηλή, όμορφη, καλλίγραμμη κτλ). Επονται τα κοινωνικά (επώνυμη, κοινωνική) και, τέλος, το δέλεαρ: τα οικονομικά προσόντα. Αυτό που συναρπάζει είναι η απολυτότητα της αγγελίας.
Ολα καλά και σίγουρα. Αλλά πιο πολύ αυτό το «ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ». Το παραθέτει ως επικεφαλίδα στην αγγελία και μάλιστα με κεφαλαία γράμματα. Το κύρος ενός επαγγέλματος που τόσοι έχουν λοιδορήσει, ορίστε που αποκτά ένα άλλο βάρος το οποίο δεν είχαμε υποπτευθεί. Παλιά οι μανάδες δεν δίνανε την κόρη τους σε έναν συγγραφέα και ένας πατέρας δεν θα ήταν ευχαριστημένος με το να δει τον γιο του συγγραφέα. Τώρα το συγγραφιλίκι γίνεται τίτλος τιμής, προηγείται της ομορφιάς, της κοινωνικότητας και του πλούτου.

Σκέφτομαι ότι θα ήθελα να γνωρίζω έναν τουλάχιστον τίτλο βιβλίου της. Πιθανολογώ ότι θα είναι αισθηματικής φύσεως, αλλά γιατί όχι και μια μελέτη για την οικολογία ή τη χαμένη Ατλαντίδα. Εξάλλου σήμερα συγγραφέας μπορεί να δηλώσει ο οποιοσδήποτε. Παλαιότερα χρειαζόταν ο έπαινος του σιναφιού. Σήμερα είναι εύκολο να εκδώσεις ακόμη και μόνος σου. Το σινάφι, ο κριτικός λόγος, παίζει όλο και μικρότερο ρόλο. Στο Amazon υπάρχει βιογραφικό έλληνα συγγραφέα (Gregory Zorzos) που ισχυρίζεται ότι έχει γράψει 3.500.000 έργα, ανάμεσα στα οποία βιβλία, DVD, CD-Rom, DVD-Rom, audio CD, MP3, e-books, e-pubs, MP4 κτλ.). Αλλο παράδειγμα.

Σε βιβλίο του Γιάννη Γαλανού με τίτλο Συνομιλίες - ποιήματα διαβάζω από το οπισθόφυλλο: «Ο Γιάννης Γαλανός είναι ο σημαντικότερος ίσως ποιητής στην Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Πάντως είναι ο πολυγραφότερος τα τελευταία 50 χρόνια ποιητής. Εχει δημοσιεύσει 4.750+650+699+735+561+1.092, κοντά 8.400 ποιήματα, σε 29 συλλογές. Επίσης έχει δημοσιεύσει εννέα ταξιδιωτικά βιβλία, τη μετάφραση του "Γεροψαρά" του Χεμινγκγουέι και εκατοντάδες σημειώματα και άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά». Φαντάζομαι, το σημείωμα το έχει γράψει ο ίδιος. Και τι ωραία θα ακούγεται αυτό όταν θα κοιτάζεται στον καθρέφτη του.

No comments: