Wednesday, December 21, 2011

Πουλήθηκε σε τιμή ρεκόρ το χειρόγραφο της Σαρλότ Μπροντέ


Σε τιμή ρεκόρ πουλήθηκε το χειρόγραφο του 1830 της Αγγλίδας συγγραφέως Σαρλότ Μπροντέ, «The Young Men's Magazine, Number 2».
Μετά από σκληρή "μάχη" μεταξύ πλειοδοτών, πουλήθηκε στην τιμή ρεκόρ των 796.135 ευρώ το χειρόγραφο της Σαρλότ Μπροντέ, «The Young Men's Magazine, Number 2», σε δημοπρασία του Οίκου Sotheby's στο Λονδίνο. Το χειρόγραφο του 1830, που πέτυχε την υψηλότερη τιμή για χειρόγραφο οποιασδήποτε από τις τρεις αδερφές Μπροντέ, ανήκει στη 14χρονη τότε Σαρλότ.



«Η τιμή ρεκόρ που επιτεύχθηκε σήμερα αντανακλά το τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον στο έργο της Σαρλότ Μπροντέ και ήταν μεγάλη τιμή για τον Οίκο Sotheby's που δημοπράτησε ένα χειρόγραφο τέτοιας σπουδαιότητας και σπανιότητας. Το μικροσκοπικό The Young Men's Magazine, Number 2, γραμμένο από τη συγγραφέα στην ηλικία των 14 ετών, μας παρέχει μια συναρπαστική εικόνα για την εξέλιξη μιας από τις μεγαλύτερες διάνοιες στην ιστορία της λογοτεχνίας και αποκαλύπτει τα ζητήματα που θα χαρακτήριζαν μερικές από τις γνωστότερες σκηνές του έργου της ως ενήλικης»., σχολίασε ο Peter Selley, Senior Director και ειδικός του Τμήματος Βιβλίων και Χειρογράφων του Οίκου. 
Στα κορυφαία κομμάτια της δημοπρασίας περιλαμβάνονται και ένα αντιτυπο του έργου «Ανεμοδαρμένα Ύψη» της Έμιλυ Μπροντέ από το 1847, που η ίδια είχε χαρίσει σε φίλη της και καθώς και το έργο του Κάρολου Δαρβίνου «The variation of animals and plants under domestication», του 1868. 
Το πρώτο πουλήθηκε προς 181.250 ευρώ και το δεύτερο προς 70.584 ευρώ.

No comments: