Saturday, December 3, 2011

Κ. Παπαδάκη: «Στα φεστιβάλ επικοινωνούμε τη δουλειά μας σε άλλες γλώσσες»


  • Η νεαρή συγγραφέας μιλάει στο «Βήμα» με αφορμή το 1ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών
[Λαμπρινή Κουζέλη, Το Βήμα, 2/12/2011]. «Τα φεστιβάλ σου δίνουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσεις αυτό που γράφεις σε άλλες γλώσσες», λέει η 33χρονη συγγραφέας Κάλλια Παπαδάκη, η οποία με τα διηγήματά της «O ήχος του ακάλυπτου» (Πόλις, 2009) έλαβε το Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα 2010 του περιοδικού «Διαβάζω», ενώ εκπροσώπησε την Ελλάδα σε τρία φεστιβάλ νέων λογοτεχνών που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Scritture Giovani». 

Ενόψει του 1ου Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών που θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στις 9 και 10 Δεκεμβρίου, στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, της ζητήσαμε να μας μεταφέρει την εμπειρία της από τα φεστιβάλ στα οποία συμμετείχε. 
«Τα φεστιβάλ δίνουν βήμα σε ανθρώπους που ο λόγος τους δεν θα μπορούσε να ακουστεί αλλιώς. Ειδικά για εμάς τους Έλληνες αποτελούν ένα τρομερό μέσο επικοινωνίας. Δεν έχουμε όλοι τη δυνατότητα να μεταφραστεί το έργο μας σε ξένες γλώσσες, αυτές είναι αποφάσεις που παίρνουν οι εκδότες, στα φεστιβάλ όμως μπορείς να δεις πόσο περνάει αυτό που γράφεις σε κοινωνίες και γλώσσες πέρα από τον δικό σου χώρο και χρόνο. Έχεις την εμπειρία της άμεσης ανταπόκρισης από το κοινό και παίρνεις μια ιδέα τι από τα κείμενά σου μπορεί να μεταφραστεί και τι όχι και ποιες είναι οι δυσκολίες», λέει στο «Βήμα».

Η ίδια και το διήγημά της «Άγης και Μαίρη» βρέθηκαν την άνοιξη στο Φεστιβάλ Hay στη Βρετανία και το φθινόπωρο στη Μάντοβα και στο Βερολίνο, τρία φεστιβάλ νέων στα οποία η Ελλάδα ήταν τιμώμενη χώρα. 

«Ο καθένας διαβάζει το κείμενό του πρώτα στη γλώσσα του, έπειτα γίνεται ανάγνωση της μετάφρασής του στη γλώσσα του ακροατηρίου και ακολουθεί συζήτηση». Την εντυπωσίασε ο αριθμός των ακροατών και το ενδιαφέρον του κοινού για τους νέους λογοτέχνες και τη δουλειά τους και στα τρία φεστιβάλ αλλά και οι ηλικίες των συμμετεχόντων λογοτεχνών. «Ήμουν η μεγαλύτερη, οι περισσότεροι ήταν οκτώ χρόνια νεότεροι» λέει. Το πρόγραμμα «Scritture Giovani» διεξάγεται από το 2002 και στο διάστημα αυτό ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων έχει κατέβει από τα 30 χρόνια στα 24-25 χρόνια. «Δίνεται βήμα στους νέους πολύ γρήγορα. Οι διοργανωτές θεωρούν ότι στην ηλικία των 20-30 ετών ένας νέος συγγραφέας έχει το momentum για να πραγματώσει την υπόσχεση ότι μπορεί να δώσει αξιόλογα δείγματα γραφής».

Υπάρχουν κοινές ανησυχίες; «Υπάρχουν κοινές ανησυχίες ως προς τη γραφή και κοινές συνιστώσες ως προς τα βιώματα της εποχής της κρίσης. Η κρίση μας αγγίζει όλους, η προσέγγισή μας όμως είναι διαφορετική και αυτό αποτυπώνεται και στη λογοτεχνία που γράφουμε. Παρακολουθώντας την ανάγνωση ενός κειμένου στα φεστιβάλ καταλάβαινες από ποια χώρα προέρχεται ο συγγραφέας».

Οι διαβαθμίσεις στην ηλικία και οι διαφορές στην κουλτούρα οπωσδήποτε επηρεάζουν το λογοτεχνικό αποτέλεσμα: «Υπάρχουν διαβαθμίσεις στην ωριμότητα της γραφής. Στους μεγαλύτερους, αποτελεί σίγουρα προσόν το ότι έχουν περισσότερα βιώματα. Στους νεότερους η ματιά είναι πιο ανατρεπτική. Όλοι όμως έχουμε το ίδιο πλεονέκτημα της ευνοϊκότερης, επιεικέστερης κρίσης και λόγω του ότι κάνουμε την πρώτη εμφάνισή μας στα γράμματα και λόγω της ηλικίας μας».
  • Το 1ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών στην Αθήνα
Περισσότεροι από 40 νέοι συγγραφείς κάτω των 35 ετών θα συναντηθούν κατ' αρχάς για να διαβάσουν κείμενά τους και να μοιραστούν τη δουλειά τους. 

Θα απαντήσουν σε ερωτήσεις της δημοσιογράφου Λώρης Κέζα και του συγγραφέα Αύγουστου Κορτώ, θα συζητήσουν για την κρίση, το bookcrossing, τους συγγραφείς και τα media, και θα ανταλλάξουν απόψεις. Θα συμμετάσχουν σε εργαστήρια δημιουργικής γραφής, σε διαγωνισμούς, εκθέσεις, παραστάσεις, χάπενινγκ και πλήθος εκδηλώσεων στο 1ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών που διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και τις «Μητροπολιτικές Ιστορίες»/«Metropolis» την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου.

Είναι μια ευκαιρία να τους συναντήσουμε όλους μαζί, να έρθουμε σε επαφή με τη γραφή τους και να ακούσουμε τις απόψεις τους. 

Ποιες είναι οι νέες αισθητικές τάσεις που διαμορφώνονται, ποια είναι τα χαρακτηριστικά των λογοτεχνών του 2010; Ποιες είναι οι διαφορές τους και ποιες οι ομοιότητές τους στη θεματική, στην τεχνοτροπία, στις αισθητικές απόψεις, στην ιδεολογία; Μπορεί η νέα γενιά να αποστασιοποιηθεί από το σύστημα και πώς στέκεται κριτικά απέναντι στην κοινωνία και στις αξίες που τη γέννησαν;

Είκοσι δύο λογοτεχνικά περιοδικά κλήθηκαν να προτείνουν τους νέους συγγραφείς που θεωρούν ότι είναι αξιόλογοι και υποσχόμενοι. 

Συνολικά 41 ποιητές και πεζογράφοι, 26 άντρες και 15 γυναίκες ποιητές, ποιήτριες και πεζογράφοι θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση: Σπύρος Αραβανής, Παναγιώτης Αρβανίτης, Μιχάλης Γεννάρης, Κυριάκος Γιαλένιος, Τζούλια Γκανάσου, Αναστασία Γκίτση, Γιώργος Γκιωνάκης, Πέτρος Γκολίτσης, Άννα Γρίβα, Αγγελική Δημουλή, Γιάννης Δούκας, Νίκος Ερηνάκης, Νικόλας Ευαντινός, Στέργια Κάββαλου, Λένα Καλλέργη, Δήμητρα Κατιώνη, Ναταλία Κατσού, Χρήστος Kούκης, Ιορδάνης Κουμασίδης, Γιώργος Λαμπράκος, Βαγγέλης Λουλαδάκης, Ανέστης Μελιδώνης, Χρήστος Α. Μιχαήλ, Βαγγέλης Μπέκας, Νικόλας Νησίδης, Μαρία Ξυλούρη, Γιάννης Παλαβός, Σπύρος Παλούκης, Ευτυχία Παναγιώτου, Κωνσταντίνος Παπαχαράλαμπος, Βασιλική Πέτσα, Θοδωρής Ρακόπουλος, Τάσος Ρήτος, Ειρήνη Σουργιαδάκη, Δημήτρης Τανούδης, Βάσια Τζανακάρη, Ελένη Τζατζιμάκη, Στέργιος Τσακίρης, Ιωάννης Τσίρκας, Μαρία Φακίνου, Μάγδα Χριστοπούλου.

Στις διήμερες εκδηλώσεις στο Ίδρυμα Κακογιάννη, η λογοτεχνία θα συναντηθεί με το κόμικ, τον κινηματογράφο, τα εικαστικά, το θέατρο, τον χορό και τη μουσική και οι νέοι έλληνες συγγραφείς θα γνωρίσουν τρεις ξένους «ομολόγους» τους που διακρίθηκαν στα αντίστοιχα φεστιβάλ της Ιταλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας τα οποία συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Scritture Giovani», που προωθεί νέους και ταλαντούχους συγγραφείς.

Πληροφορίες για τη συμμετοχή στα εργαστήρια και τους διαγωνισμούς και το πρόγραμμα του φεστιβάλ αναλυτικά υπάρχουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση:http://www.festivalneonlogotechnon.gr/

No comments: