Thursday, November 17, 2011

Εξι εκδότες κατά των εκδόσεων «Μεταίχμιο»



  • Αιχμή του δόρατος ο μαραθώνιος ανάγνωσης των βιβλίων της Άλκη Ζέη που το Υπουργείο έθεσε υπό την αιγίδα του

Έξι έλληνες εκδότες κατήγγειλαν για μονομέρεια και μεροληψία, με επιστολή τους,  την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων να θέσει υπό την αιγίδα του το «ετήσιο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας» που περιλαμβάνει μαραθώνιο ανάγνωσης των βιβλίων της Άλκη Ζέη, όπως αυτός διοργανώνεται  από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Όπως καταγγέλλουν οι έξι εκδότες : Αθ.Καστανιώτης (εκδ.Καστανιώτη), Στ. Πατάκης(εκδ. Πατάκη), Γ. Κωνστανταρόπουλος (εκδ. Μίνωας), Ευ. Παπαθανασόπουλος (εκδ. Κέδρος), Αθ. Ψυχογιός (εκδ. Ψυχογιός), Γ. Παπαδόπουλος (εκδ. Παπαδόπουλος)  η απόφαση αυτή του ΥΠΔΒΜΘ συνιστά μια προωθητική ενέργεια υπέρ ενός μεμονωμένου εκδότη την ώρα που τα βιβλία της Άλκης Ζέη κυκλοφορούν επίσης από τις εκδόσεις Καστανιώτη και Κέδρος και παράλληλα η Άλκη Ζέη χαρακτηρίζεται ως η «σπουδαιότερη εν ζωή συγγραφέας παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας», πράγμα που κρίνεται ως αντιδεοντολογικό.
Καλούν το ΥΠΔΒΜΘ να αποσύρει την απόφασή του καθώς αυτή ενισχύει έναν επιχειρηματία περισσότερο από άλλους ανταγωνιστές του, πράγμα που είναι σε βάρος τους. Δηλώνουν πρόθυμοι να συνεργαστούν σε προγράμματα φιλαναγνωσίας, ίσως υπό την αιγίδα του ΕΚΕΒΙ που έχει ξεκινήσει τέτοια προγράμματα για μικρότερες ηλικίες, με διαφάνεια όμως και σωστό προγραμματισμό.
ΤΟ ΒΗΜΑ, 10/11/2011

1 comment:

Ελευθερία said...

Εντάξει, ήταν άδικο να προωθήσουν μόνο το Μεταίχμιο, όμως η Άλκη Ζέη είναι αν όχι η σπουδαιότερξ, μια από τις σπουδαιότερες συγγραφείς παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας. Ασύγκριτη γραφή!