Monday, September 13, 2010

Αποχαιρετισμός στη σύγκρουση των πολιτισμών

  • Ο 61χρονος γαλλόφωνος Λιβανέζος συγγραφέας Αμίν Μααλούφ μετεωρίζεται ανάμεσα σε δύο γλώσσες, στα γαλλικά και στα αραβικά. 
Είναι Αραβας, αλλά όχι μουσουλμάνος στο θρήσκευμα, αφού ως καθολικός μαθήτευσε σε σχολείο Ιησουιτών. Τρέφει συμπόνια στο αραβικό έθνος και παραδέχεται ότι έχει τα δίκια του, όταν εξανίσταται εναντίον του δυτικού πολιτισμού. 

Ομως, δεν συγκατανεύει στην τρομοκρατική εκδοχή του, που μεταμορφώνει παιδιά και γυναίκες, με το Κοράνι στα χέρια, σε κινούμενες βόμβες. Ο Αμίν Μααλούφ, ο οποίος ζει, ήδη, από το 1976, στη Γαλλία, δοκιμάζει να πάρει ίσες αποστάσεις από τους δύο φαινομενικά αντιθετικούς κόσμους, που φέρει εντός του, με γνώμονα την απουσία φανατισμού. 

Η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα έχει περάσει ως σπουδή ανθρωποφαγίας πάνω σε άδικους πολέμους, με θύματα και αμάχους -κι ας κοάζουν δυσοίωνα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Αμίν Μααλούφ αντικρίζει τον πλανήτη μας σαν μία εν γενέσει συμπαντική έκρηξη και αναζητάει νέες αξίες, μετά την προϊστορία πολιτισμών που έχουν εκπνεύσει, καθώς έχουν πλέον χάσει το νόημά τους. 

Το βιβλίο του «Η απορρύθμιση του κόσμου. Οταν οι πολιτισμοί μας εξαντλούνται», που κυκλοφορεί και στα ελληνικά (μτφρ.: Χριστιάννα Σαμαρά, «Ωκεανίδα»), είναι το εγκώμιο στη δημοκρατία και ο αποχαιρετισμός στη σύγκρουση των πολιτισμών. Μιλάει για ένα νέο στάδιο, στο οποίο πρέπει να μεταβεί η ιστορία του ανθρώπου. 

«Πρέπει να κλείσει η φυλετική ιστορία της ανθρωπότητας, η ιστορία της πάλης μεταξύ εθνών, μεταξύ κρατών, μεταξύ εθνοτικών ή θρησκευτικών κοινοτήτων, μεταξύ "πολιτισμών"», υποστηρίζει. Ολα αυτά, κατά τον Αμίν Μααλούφ, ανήκουν στην Προϊστορία, με πι κεφαλαίο, των ανθρώπων. Τα μααλουφικά εγκαίνια της νέας ανθρώπινης περιπέτειας δεν χρειάζονται τον Αλλο ως αντίπαλο (έθνος, πολιτισμός, θρησκεία, κοινότητα). 

Ο ορθός λόγος της επιστήμης και ο ηθικός λόγος της φιλοσοφίας θα είναι τα αιτούμενα. «Ιδού οι μόνοι στόχοι προς κατάκτηση που θα πρέπει να ενεργοποιήσουν τις ζωτικές δυνάμεις των παιδιών μας και των απογόνων τους», αποφαίνεται.

No comments: