Tuesday, September 7, 2010

Οι απολυμένοι των "Ελληνικών Γραμμάτων" στο... φεστιβάλ του βιβλίου


"Δεν φταίμε εμείς για τη μείωση των κερδών του ΔΟΛ"
Δυναμικό ήταν το παρόν των απολυμένων των “Ελληνικών Γραμμάτων” προχθές το απόγευμα στο Ζάππειο λίγο πριν από τα επίσημα εγκαίνια του 39ου Φεστιβάλ Βιβλίου. Με πανό "Οι απολύσεις στα Ελληνικά Γράμματα δεν θα περάσουν", συνθήματα και έντυπη ανακοίνωσή τους ενημέρωναν τους επισκέπτες της έκθεσης για τις εξελίξεις μετά την απόφαση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, στον οποίο είναι ενοικιασμένος ο τίτλος, να κλείσει τον εκδοτικό οίκο αφήνοντας 96 εργαζόμενους στον δρόμο.

Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν ο πρόεδρος του ΣΕΚΒ Γιώργος Ψύχαλος, αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι των εκδοτικών οίκων που συμμετέχουν στην έκθεση. Θερμή υπήρξε η ανταπόκριση και από τους επισκέπτες της έκθεσης η οποία εκφράστηκε με σχόλια γεμάτα κατανόηση. Κανείς δεν έμεινε αδιάφορος μπροστά στο πρόβλημά τους. Στην ανακοίνωσή του, μετά την ομόφωνη απόφαση της συνέλευσης των εργαζομένων, το Σωματείο Εργαζομένων στα “Ελληνικά Γράμματα” επισημαίνει ότι "Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι για τη μείωση των κερδών των μετόχων του ΔΟΛ και αρνούνται να πληρώσουν την κακοδιαχείριση ή τα λάθη προηγούμενων και τωρινών διοικήσεων". Παράλληλα οι εργαζόμενοι απαιτούν "Διασφάλιση των θέσεων εργασίας και εκπλήρωση όλων των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρείας".

Στο μεταξύ, έκπληκτος παραμένει ο συγγραφικός κόσμος, καθώς συγγραφείς και συνεργάτες του εκδοτικού οίκου πληροφορήθηκαν τις εξελίξεις από τον Τύπο, ενώ πυκνώνουν οι εκδηλώσεις συμπαράστασης προς τους εργαζόμενους. Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας ζητά "την ακύρωση των απολύσεων των 90 συναδέλφων και την απορρόφησή τους σε άλλες θέσεις εργασίας στο συγκρότημα Λαμπράκη", ενώ η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας επισημαίνει ότι "θα προσφύγει άμεσα στον υπουργό Εργασίας για να αποτρέψει τις αντεργατικές μεθοδεύσεις του ΔΟΛ στα 'Ελληνικά Γράμματα'".

No comments: