Friday, June 18, 2010

Tελευταία σελίδα για τον Ζοζέ Σαραμάγκου

  • Την τελευταία του πνοή άφησε, σε ηλικία 87 ετών, ο βραβευμένος με Νόμπελ, Πορτογάλος συγγραφέας, Ζοζέ Σαραμάγκου, όπως ανακοίνωσε ο εκδοτικός οίκος με τον οποίο συνεργαζόταν. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα.
 
  • Σύμφωνα με τον εκδότη του, Αλφαγκιάρα, η υγεία του Σαραμάγκου είχε χειροτερέψει τελευταία, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες και σήμερα απεβίωσε στο σπίτι του στη νήσο Λανθαρότ, στα Κανάρια νησιά.
Ο βραβευμένος με Νόμπελ συγγραφέας, το 1998, ήταν παιδί οικογένειας χωρικών, που αργότερα μετακόμισαν στη Λισαβόνα. Ο πατέρας του λεγόταν Ζουζέ ντε Σούζα και η μητέρα του Μαρία ντε Πιεδάδε. Το «σαραμάγκου», ένα άγριο ποώδες φυτό, το γνωστό άγριο ραδίκι, ήταν ψευδώνυμο της οικογένειας του πατέρα του, το οποίο ενσωματώθηκε τυχαία στο επώνυμό του κατά την επίσημη καταγραφή του στα μητρώα γέννησης. Στα 12 του χρόνια εγκατέλειψε το σχολείο και για περίπου μία διετία εργάστηκε ως κλειδαράς. 

Δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα "Γη της Αμαρτίας" το 1947, ενώ το δεύτερο βιβλίο του, η ποιητική ανθολογία "Os Poemas Possiveis" εκδόθηκε 19 χρόνια μετά. Στο μεσοδιάστημα, εργάστηκε ως διοικητικός υπάλληλος και ως υπάλληλος σε εκδοτικούς οίκους, ενώ συνεργάστηκε με πολλές εφημερίδες. 

Το 1977, δημοσίευσε το δεύτερο μυθιστόρημά του, το "Εγχειρίδιο Ζωγραφικής και Καλλιγραφίας". Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό, το 1982, σε ηλικία 60 ετών, με το βιβλίο του "Το χρονικό του μοναστηριού", ένα ερωτικό μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται τον 18ο αιώνα. 

Η έκδοση του "Το κατά Ιησούν Ευαγγέλιον", το 1992, προκάλεσε σκάνδαλο στην Πορτογαλία. Στο βιβλίο περιγράφεται η ιστορία του Χριστού, που χάνει την παρθενιά του από τη Μαρία Μαγδαληνή και χρησιμοποιεί το Θεό για να εξασφαλίσει την παγκόσμια κυριαρχία. Η πορτογαλική εκκλησία κυνήγησε τον Σαραμάγκου, ενώ η κυβέρνηση της χώρας απέρριψε την υποψηφιότητά του για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας. 

Ο Σαραμάγκου κατηγόρησε την κυβέρνηση για λογοκρισία και ένα χρόνο μετά εγκατέλειψε τη χώρα του για το νησί Λανθαρότ, στα ισπανικά Κανάρια Νησιά. Το 1998 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ, ενώ το Νοέμβριο του 2009 εξέδωσε το τελευταίο του μυθιστόρημα "Κάιν", που εξιστορεί με ειρωνικό τρόπο τη βιβλική ιστορία της δολοφονίας του Άβελ από τον αδερφό του Κάιν, προκαλώντας και πάλι την Καθολική Εκκλησία. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου ο Σαραμάγκου είπε ότι η Βίβλος είναι "ένα εγχειρίδιο κακής ηθικής" και "ένας κατάλογος με ό,τι χειρότερο έχει η ανθρώπινη φύση". 

Μέσα σε εξήντα χρόνια ο Σαραμάγκου εξέδωσε 30 έργα: μυθιστορήματα, ποιήματα, δοκίμια και θεατρικά έργα. Στα πιο γνωστά του συγγράμματα περιλαμβάνονται και τα "Περί τυφλότητας", "Όλα τα ονόματα", "Περί φωτίσεως" και "Περί θανάτου". 

Ο Ζοζέ Σαραμάγκου ήταν γνωστός για το πειραματικό στυλ γραφής, που χαρακτηρίζεται από μακριές προτάσεις, που έχουν μήκος κατά περιπτώσεις περισσότερο από μια σελίδα. Ο συγγραφέας χρησιμοποιούσε περιόδους, ενώ πολλές από τις παραγράφους του εκτείνονται για σελίδες χωρίς παύση για διάλογο, τον οποίο ο συγγραφέας επιλέγει να μην οροθετεί με εισαγωγικά. Κάθε φορά που ο ομιλητής άλλαζε, στα βιβλία του Σαραμάγκου, η αλλαγή σηματοδοτούνταν με κεφαλαίο το πρώτο γράμμα της πρώτης λέξης που αναφέρει ο νέος ομιλητής.

No comments: