Thursday, June 17, 2010

Λογοτεχνικό Φεστιβάλ στην Τήνο


ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ. Tο πρόγραμμα και τους στόχους του Πρώτου Διεθνούς Λογοτεχνικού Φεστιβάλ Τήνου, που θα πραγματοποιηθεί στις 29, 30 & 31 Ιουλίου, παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου οι διοργανωτές του. Οπως ανέφερε ο ποιητής Ντίνος Σιώτης του λογοτεχνικού σωματείου «Κοινωνία των Δεκάτων» που διοργανώνει το Φεστιβάλ σε συνεργασία με δύο κυπριακούς πολιτιστικούς φορείς, το «Ιδεόγραμμα» και την «Atlandis Production», ο στόχος είναι να καταστεί η Τήνος κέντρο συνάντησης της σύγχρονης παγκόσμιας λογοτεχνίας και το φιλόδοξο φεστιβάλ να γίνει θεσμός.

Στην πρώτη συνάντηση έχουν προσκληθεί 27 ποιητές και πεζογράφοι από 18 χώρες, μεταξύ των οποίων σημαίνουσες φυσιογνωμίες της παγκόσμιας λογοτεχνίας, όπως η Καναδή ποιήτρια Αν Κάρσον, η Ρωσίδα ποιήτρια Βέρα Παύλοβα, ο Σλοβένος ποιητής Τομάς Σαλαμούν και ο Περουβιανός πεζογράφος Σαντιάγκο Ρονκαλιόλο. «Η αρχική ιδέα ήταν να συμμετάσχουν μόνο ποιητές εξ ου και οι 17 από τους 27 προσκεκλημένους είναι ποιητές», επεσήμανε ο κ. Σιώτης, τονίζοντας ότι με τη διεύρυνση το ζητούμενο είναι να «γίνει μια ζύμωση πεζογράφων και ποιητών και να αναδειχθεί το αδιαίρετο της λογοτεχνίας».

Από την Ελλάδα συμμετέχουν οι πεζογράφοι Θανάσης Βαλτινός, Ζυράννα Ζατέλη, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Ερση Σωτηροπούλου και ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος. Στο Φεστιβάλ, το οποίο χρηματοδοτείται εξ ημισείας από την Ε.Ε. και από ιδιώτες, συμμετέχουν και ξένοι ποιητές που ζουν στην Ελλάδα όπως η Βουλγάρα Γιάνα Μπούκοβα, ο Σέρβος Μομτσίλο Ράντιτς και ο Αλβανός Λουάν Τζούλις. Το Φεστιβάλ αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού προγράμματος έξι εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στη Γαλλία και στη Σουηδία, συνολικού κόστους 400.000 ευρώ. [Σπυρος Γιανναρας, Η Καθημερινή, Πέμπτη, 17 Iουνίου 2010]

No comments: