Wednesday, June 9, 2010

Το βιβλίο πέφτει και οι εκδότες ερίζουν

  • Μέχρι και 20% έχει πέσει η αγοραστική κίνηση στα βιβλιοπωλεία τους τελευταίους μήνες. Αυτό είναι μια πολύ δυσάρεστη είδηση, που έρχεται από τον εκδοτικό χώρο. Η οικονομική κρίση άρχισε να χτυπάει τον κλάδο, ο οποίος αναζητεί λύσεις και δράσεις που θα αποδεσμεύσουν την επιχειρηματική αισιοδοξία.
Λουκάς Ρινόπουλος. «Το ΕΚΕΒΙ δεν μας παίρνει υπόψη του»
  • Την ίδια στιγμή, ο εμφύλιος σπαραγμός καλά κρατεί καθώς τα πρωτοβάθμια εκδοτικά σωματεία, ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών και ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου, δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους και τρέφονται από τις έριδές τους.
  • «Δεν έχουμε την άποψη ότι δεν πρέπει να γίνουν περικοπές, γιατί κατανοούμε τους λόγους που έγιναν», αποφάνθηκε χθες αναφορικά με τις πρόσφατες απολύσεις στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, Λουκάς Ρινόπουλος. «Και εμείς κάνουμε απολύσεις», εκμυστηρεύτηκε ο συνδικαλιστής και ιδιοκτήτης των εκδόσεων «Πλέθρον», σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι.
  • Το πρόβλημα, το οποίο ανακύπτει μεταξύ του ΣΕΒΑ και του ΕΚΕΒΙ, όπως το εντόπισε ο Λ. Ρινόπουλος, είναι «ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση, για να ληφθούν υπόψη οι απόψεις μας. Ετσι, οι εκπρόσωποί μας βρέθηκαν μπροστά σ' ένα δίλημμα, χωρίς να υπάρχει ένα σχέδιο για τις δράσεις του Κέντρου Βιβλίου». Σχετικά με την αναστολή της επιχορήγησης προς το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης, ο εκδότης-συνδικαλιστής είχε να πει «ότι ήταν άκομψος ο τρόπος που έγινε».
Θάνος Ψυχογιός. «Η Εκθεση Θεσσαλονίκης δεν έχει διεθνή χαρακτήρα»
Θάνος Ψυχογιός. «Η Εκθεση Θεσσαλονίκης δεν έχει διεθνή χαρακτήρα»
  • Ενα ακόμα θέμα που έθιξε ο Λουκάς Ρινόπουλος ήταν ενδοοικογενειακό: την απουσία των μεγάλων εκδοτών από τη φετινή 33η Γιορτή Βιβλίου, στο Ζάππειο. «Πιέσαμε με την απουσία μας για να κάνετε καλύτερη δουλειά», ήταν το επιχείρημα των μεγάλης παραγωγής εκδοτών. «Αυτή η στάση τους παρατείνει τη διάσπαση» ήταν ο αντίλογος του Λουκά Ρινόπουλου, ο οποίος θεωρεί ότι οι εκθέσεις βιβλίου στηρίζουν οικονομικά το σωματείο του.
  • Παρών στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ήταν πάντως κι ένας «μεγάλος», ο Θάνος Ψυχογιός των ομώνυμων εκδόσεων. Αντέδρασε, λοιπόν, υποστηρίζοντας ότι «αυτός ήταν ένας τρόπος να πιέσουμε για να βελτιωθούν οι συνθήκες λειτουργίας των εκθέσεων, για να μη βλέπουμε στους πάγκους σκονισμένα βιβλία». Πήρε θέση υπέρ της ενοποίησης των συνδικαλιστικών σωματείων του εκδοτικού χώρου, ενώ απείλησε ότι «δεν θα ξαναπάω στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, γιατί δεν έχει διεθνή χαρακτήρα. Αλλωστε, ζούμε σε μια εποχή που τα πνευματικά δικαιώματα πλέον κλείνονται μέσω e-mail. Να καταλάβετε ότι ενώ φέτος είχα τυπώσει τον κατάλογό μου στα κινεζικά, δεν ενδιαφέρθηκε ούτε ένας Κινέζος εκδότης για τα βιβλία μου. Είχαν έρθει για να πουλήσουν, όχι για να αγοράσουν».

No comments: