Tuesday, January 29, 2008

1η Εκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου



Ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης, ως νέος πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), παραβρέθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Πολιτισμού, Μ. Λιάπη, για την 1η Εκθεση Παιδικού - Εφηβικού Βιβλίου (1-4/2) στην HELEXPO (Μαρούσι), που οργανώνει το ΕΚΕΒΙ.

Ο υπουργός, αφού ανακοίνωσε την τοποθέτηση του Π. Μάρκαρη στο ΕΚΕΒΙ, μίλησε για το «πολύ σημαντικό έργο» του ΕΚΕΒΙ «στην προβολή του βιβλίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και στην προώθηση της βιβλιανάγνωσης στη χώρα μας» και είπε ότι ζήτησε από το νέο πρόεδρο και τη διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ, σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου, να καταθέσουν σχέδιο με κεντρικούς στόχους της πολιτικής για το βιβλίο.

Αοριστολογώντας, ο υπουργός ανέφερε ως «βασικές κατευθύνσεις» για το παιδικό βιβλίο τα εξής:

  • Εμφαση στα παιδιά και τους νέους. Η φιλαναγνωσία να ξεκινά από την κούνια. Στόχος είναι σε περίπου δύο μήνες να ανακοινώσουμε αυτό το σχέδιο.
  • Προτεραιότητα στην ελληνική δημιουργία, στο εσωτερικό (π.χ. στην έκθεση παιδικού βιβλίου και στην Παιδική Γωνιά Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης) και στο εξωτερικό (π.χ. στην επαγγελματική έκθεση βιβλίου Μπολόνια και Πεκίνου).
  • Στήριξη μεταφράσεων από το ΥΠΠΟ και στο παιδικό βιβλίο.

Παίρνοντας το λόγο, ο Π. Μάρκαρης ευχαρίστησε τον υπουργό για την επιλογή του και εξέφρασε την επιθυμία του να συμβάλει στην προώθηση του βιβλίου.

Στην 1η Εκθεση Παιδικού - Εφηβικού Βιβλίου, με σύνθημα «Το διάβασμα είναι δικαίωμα κάθε παιδιού» σε 3.300 τ.μ. θα παρουσιαστούν χιλιάδες βιβλία σημαντικών εκδοτικών οίκων, μεταξύ των οποίων και της «Σύγχρονης Εποχής» και πολλές εκδηλώσεις (εργαστήρια, συναντήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, παιδικές παραστάσεις, θεατρικά και μουσικά δρώμενα, εκθέσεις κ.α). Θα γίνει έκθεση παλιών παιχνιδιών από τη συλλογή του ΕΛΙΑ, η οποία θα ταξιδέψει το κοινό στις πρώτες ελληνικές βιοτεχνίες παιχνιδιών των μεταπολεμικών χρόνων. Στο στέκι των εφήβων, θα γίνουν συναντήσεις με τους συγγραφείς Πέτρο Τατσόπουλο (2/3) και Σωτήρη Δημητρίου (1/2) και θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά το έργο του συγγραφέα H. P. Lagavulin (1894 - 1995). Στον ίδιο χώρο (2/2 και 3/2, 10 π.μ.) θα πραγματοποιηθεί το σεμινάριο «Μ' ένα βιβλίο πάω σινεμά», για την ιστορία του κινηματογράφου, τους μηχανισμούς προώθησης μιας ταινίας, τους συντελεστές, το σενάριο, το λογοτεχνικό έργο και τη μεταφορά του στην οθόνη. Τιμώμενη χώρα της έκθεσης είναι η Ολλανδία, γνωστή για τις εκδόσεις, τα εργαστήρια και τους εικονογράφους της. Στο περίπτερό της θα παρουσιαστεί η έκθεση «Dutch Treats: Σύγχρονοι Ολλανδοί Εικονογράφοι», όπου παρουσιάζονται 13 Ολλανδοί καλλιτέχνες. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν 70 σχεδόν εκδηλώσεις για παιδιά, εφήβους, εκπαιδευτικούς και γονείς, με κεντρικό θέμα τη σχέση του βιβλίου με τις άλλες τέχνες. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά (9 π.μ. - 8 μ.μ., Δευτέρα έως 4 μ.μ.), με δωρεάν είσοδο. [Ριζοσπάστης, 30/1/2008].

No comments: