Thursday, October 11, 2007

Στη Ντόρις Λέσινγκ το Νομπελ Λογοτεχνίας



Η βρετανίδα συγγραφέας Ντόρις Λέσινγκ κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2007, ανακοίνωσε σήμερα η Σουηδική Ακαδημία.

Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η επιτροπή Νόμπελ αποφάσισε να απονείμει την ανώτατη αυτή τιμητική διάκριση στην "επική αφηγήτρια της θηλυκής εμπειρίας, που με σκεπτικισμό, φλόγα και δύναμη οράματος υπέβαλε στο μικροσκόπιο ένα διχασμένο πολιτισμό".

Η Ντόρις Λέσινγκ θα συμπληρώσει τα 88 της χρόνια στις 22 Οκτωβρίου.

Η απονομή του φετεινού Νόμπελ Λογοτεχνίας θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη. Οπως και τα άλλα Νόμπελ συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 1,08 εκατομμυρίων ευρώ).
Πηγή ΑΠΕ
Δείτε ακόμη:
Το ΒΗΜΑ : Στην Ντόρις Λέσινγκ το Νομπέλ Λογοτεχνίας, Ενώ ψώνιζε η Ακαδημία τη βράβευε, Βιβλία της στα ελληνικά. Κι ένα κείμενο που δημοσιεύτηκε παλιότερα στο ΒΗΜΑ (26 Αυγούστου 2001) με τίτλο "Οι άνδρες πρέπει να αντισταθούν"

ΕΘΝΟΣ: Η γιαγιά της λογοτεχνίας.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Νόμπελ σε γιαγιά φεμινίστρια και αντιρατσίστρια.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Στην Ντόρις Λέσινγκ το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
ΤΑ ΝΕΑ: Νόμπελ σε φεμινισμό και αντιρατσισμό.

ΚΙ ΑΥΤΑ: LE FIGARO: Doris Lessing : Nobel et tais-toi.


2 comments:

MenieK said...

Πολύ χάρηκα, με αυτή τη βράβευση γιατί η Λέσινγκ είναι από τις αγαπημένες μου (μια γυναίκα που δε γράφει γυναικεία λογοτεχνία, τα κλισέ μου μέσα...). Και να πω και κάτι σχετικοάσχετο (που λέει και η φίλη μου η Κερασιά)? Όταν είχε πάρει το Νόμπελ η Ναντίν Γκόρτιμερ, είχα σκεφτεί ότι περισσότερο θα το άξιζε η Λεσινγκ (όχι ότι αλλάζει κάτι στην αξία ενός δημιουργού η αξιολόγηση ή η πιθανή βράβευσή του)

Νίκος Λαγκαδινός said...

Νομίζω ότι και οι δυο γυναίκες συγγραφείς άξιζαν το Νόμπελ (για το οποίο έχουμε, τέλος πάντων, αποδεχθεί ότι είναι η ανώτατη παγκόσμια λογοτεχνική διάκριση). Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες είναι μια συμπαθέστατη γυναίκα, η οποία κατάφερε να μη συγχέει το φύλο με τη λογοτεχνική γραφή. Είναι πράγματι μεγάλη συγγραφέας.