Sunday, May 20, 2007

ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΝΑΣΤΟ...

Το ξέρετε ότι η Αθήνα είναι στο κεφάλι των περισσότερων ενασχολούμενων με τα γράμματα (λίγο και η Θεσσαλονίκη)! ΑΛΛΑ υπάρχει και η άλλη Ελλάδα που έχει ζωή, δυναμισμό, ονειρεύεται, σχεδιάζει, απολαμβάνει τη ζωή - ίσως καλύτερα από εμάς του "κέντρου". Κι αν μιλήσουμε για εκδηλώσεις, εκεί έχουν περισσότερη ζωνάνια και αυθορμητισμό. Από τον Πύργο της Ηλείας έρχεται η παρακάτω "είδηση". Διαβάστε την:
Στο συγγραφικό έργο του Νίκου Παπανάστου, του συμπατριώτη μας ναυτικού, που ξεκίνησε από το Μουζάκι για να ταξιδέψει 25 χρόνια σε όλες τις θάλασσες του κόσμου σαν μαρκόνης και που μας έχει δώσει δυο υπέροχα αφηγηματικά έργα ενώ βρίσκεται υπό έκδοση και ένα τρίτο, είναι αφιερωμένη η εκδήλωση που διοργανώνει απόψε (Κυριακή, 20/5) το βράδυ (20:30) το Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Πύργου στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου.

Ο συνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος, ο φιλόλογος Γιάννης Δεληγιάννης και η δημοσιογράφος Ελένη Σκάβδη θα μιλήσουν για το έργο του συγγραφέα, ενώ ο ηθοποιός της Θεατρικής Ομάδας Πύργου Βασίλης Λαγογιάννης θα διαβάσει αποσπάσματα από τα βιβλία του.

Ο Νίκος Παπανάστου γεννήθηκε στο Μουζάκι το 1931, τελείωσε το γυμνάσιο Αρρένων Πύργου το 1948, σπούδασε ασυρμαστιστής και μπάρκαρε για 15 χρόνια σε διάφορα πλοία του εμπορικού ναυτικού. Στη συνέχεια εγκατέλειψε τη θάλασσα για 20 χρόνια, εργαζόμενος σαν ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας, για να επιστρέψει σ’ αυτήν σε ηλικία 55 χρονών και να οργώσει πάλι τους ωκεανούς για άλλα 10 χρόνια.

Τώρα, συνταξιούχος πια, προβαίνει σε μια πολύτιμη κατάθεση όπου εκθέτει, με απίστευτες λεπτομέρειες, τα του ναυτικού του βίου, αλλά και τη γενικότερη λεηλασία της προσωπικής του ζωής, όπως γράφει ο Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος σε ένα σημείωμά του στην «Ελευθεροτυπία», καθώς έπρεπε να προικίσει και να παντρέψει αδελφές, να νοιαστεί για τους γονείς, να περιθάλψει συγγενείς, να φροντίσει τα χτήματα, το χωριό- ακριβώς όπως επέβαλλαν, κάποτε, τα ήθη στον Μοριά…

Εξέδωσε το 2002 το “Τόξο Μεγίστου Κύκλου”, ένα βιβλίο- έκπληξη για τη ρωμιοσύνη που ποντοπορεί αιώνες τώρα, καλλιεργώντας το ταξιδιάρικο γονίδιο της φυλής. Δυο χρόνια αργότερα ακολούθησαν οι “Θαλασσινές Λοξοδρομίες”, ένα βιβλίο επίσης για θαλασσινά ταξίδια, επικεντρωμένο στους ναυτικούς συνταξιδευτές του, ενώ μέσα στο 2007 θα κυκλοφορηθεί και το τρίτο βιβλίο του συγγραφέα με τίτλο “Απόγειος Αύρα” και με θέμα αυτό ακριβώς που υπονοεί: τις αναμνήσεις από την πατρίδα και τα συναισθήματα εκείνων που περιμένουν τον ναυτικό να ξεμπαρκάρει.

1 comment:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΞΕΝΙΔΗΣ said...

Tέτοιου είδους εκδηλώσεις έχουν ενδιαφέρον!