Monday, May 29, 2017

Παρουσίαση Βιβλίου «The Practice of Dramaturgy: Working on Actions in Performance (Valiz, 2017)»

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Γεωργέλου, Δανάη Θεοδωρίδου και Ευφροσύνη Πρωτοπαπά
**Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017**
Ξεκινώντας από το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την έννοια και την πρακτική της δραματουργίας στο σύγχρονο θέατρο και χορό, η οποία συχνά συζητιέται είτε ως τη δουλειά του δραματουργού, είτε ως τις διαδικασίες που δομούν το «νόημα» μιας παράστασης, το βιβλίο The Practice of DramaturgyWorking on Actions in Performance προτείνει μια εναλλακτική προσέγγιση του όρου ως μια κοινή, πολιτικοποιημένη, καταλυτική πρακτική που θέτει σε κίνηση το καλλιτεχνικό έργο, κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του, χωρίς να καθορίζει ή να ελέγχει τα αποτελέσματα του.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου, ‘Dramaturgy as Working on Actions’, οι τρεις βασικές συγγραφείς συζητούν τις αρχές εργασίας που βρίσκονται στο επίκεντρο της πρότασής τους και επιστρέφουν στην ετυμολογία του όρου «δραματουργία» («δράμα» = δράση και «έργον» = εργασία) προσεγγίζοντας την σε σχέση με τις έννοιες της πράξης, της εργασίας και του μεταφορντισμού. Στο δεύτερο μέρος, ‘Working on Actions and Beyond’, μια σειρά διεθνών συγγραφέων από το χώρο του θεάτρου, του χορού, της δραματουργίας, της περφόρμανς και της θεωρίας τους, αναλύουν διαφορετικές καλλιτεχνικές, κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις που προκύπτουν μέσα από μια τέτοια κατανόηση της δραματουργίας.
Στην παρουσίαση του βιβλίου οι Δανάη Θεοδωρίδου, Ευφροσύνη Πρωτοπαπά και Μπετίνα Παναγιωτάρα θα συζητήσουν με το κοινό τις ιδέες τους σχετικά με τη δραματουργία αλλά και τη συνεργατική διαδικασία της έρευνας και της συγγραφής που οδήγησε στην έκδοση του βιβλίου. Τη συζήτηση θα συντονίσει η θεωρητικός του χορού και σύμβουλος χορού του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Στεριανή Τσιντζιλώνη.
The Practice of Dramaturgy: Working on Actions in Performance
Με κείμενα των: Una Bauer, Simon Bayly, Andrea Božić, Κωνσταντίνα Γεωργέλου, Nicola Conibere, Guy Cools, Augusto Corrieri, Δανάη Θεοδωρίδου, Ivana Müller, Μπετίνα Παναγιωτάρα, Ευφροσύνη Πρωτοπαπά, Joachim Robbrecht, Jonas Rutgeerts, Nienke Scholts, Arabella Stanger, Julia Willms, Jasna Žmak.
Το βιβλίο εντάσσεται στη σειρά Arts in Society που επιμελήθηκε ο κοινωνιολόγος των τεχνών Pascal Gielen

Πληροφορίες εκδήλωσης
  • Bios
  • Ημερομηνία: Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017
  • Ώρα: 18:00-19:30
  • Είσοδος ελεύθερη

No comments: