Tuesday, June 3, 2014

Χάουαρντ Τζέικομπσον: «Θα σας φέρω εγώ πίσω τα Μάρμαρα»

Ο βραβευμένος με Booker Βρετανός συγγραφέας Χάουαρντ Τζέικομπσον δεν έκρυβε χρόνια την αντίθεσή του για το ενδεχόμενο επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Χρειάστηκε μία επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης για να αλλάξει γνώμη και να γράψει σε άρθρο του στον «Ιντιπέντεντ»: «Τα παρθενώνεια γλυπτά δεν ανήκουν σε εμάς».

Επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα και την Κρήτη. «Το ταξίδι χαλαρώνει τον νου» σημείωσε, για να εξηγήσει τη μετάλλαξή του. «Αν θέλεις να μην αλλάξεις άποψη για τίποτα, να μείνεις προσκολλημένος στις αυστηρές σου απόψεις, κάτσε σπίτι σου». Εξομολογείται πως όντας ένα παιδί του Μάντσεστερ «δεν είχα καμία προκατάληψη για τον ελληνικό λαό, αλλά αυτές οι εικόνες με τον Ζορμπά και τον Αντονι Κουίν να χορεύει συρτάκι στην παραλία ήταν κάτι που με απωθούσε». Ετσι, «για πολλά χρόνια ήμουν αντίθετος με τις διακοπές στα ελληνικά νησιά και με την επιστροφή των Μαρμάρων. Εκανα λάθος και για τα δύο», παραδέχεται ο Τζέικομπσον.


Για τους Ελληνες, που γνώρισε διδάσκοντας στην Οξφόρδη και αργότερα στην Αυστραλία, αναφέρει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η συζήτηση για τα Μάρμαρα. «Αυτά τα Μάρμαρα είναι πλέον δικά μας. Μας ανήκουν. Και αν αρχίζαμε να επιστρέφουμε μουσειακά εκθέματα θα έπρεπε να κλείσουμε όλα τα Μουσεία», υποστήριζε τότε. Σήμερα τα βλέπει αλλιώς. «Οταν βρίσκεσαι στο εκπληκτικό Μουσείο της Ακρόπολης και παίρνεις το δείπνο σου σε ένα εστιατόριο με θέα τον ίδιο τον Παρθενώνα, όλα αλλάζουν. Ξαφνικά, συνειδητοποιώ το κενό. Την απουσία των Μαρμάρων. Ξαφνικά, καταλαβαίνεις πως τα Μάρμαρα δεν ανήκουν σε εμάς. Μια τρελή παρόρμηση με καταλαμβάνει. Θέλω να φωνάξω στους Ελληνες πως θα τους φέρω εγώ προσωπικά πίσω τα Μάρμαρα. Κοιτάζω το απαλό καστανό χρώμα των ματιών τους, όπως θα έκανε ο Λόρδος Μπάιρον πριν από χρόνια και με κυριεύει μια έκσταση συντροφικότητας. Οχι μόνο θα φέρω πίσω τα Μάρμαρα αλλά θα γκρεμίσω ακόμα και τον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου», καταλήγει.

No comments: